Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko uvijek predano služi i ni u kakvim okolnostima ne pada, odmah transcendentira gune materijalne prirode i tako dostiže razinu Brahmana.
-- Bhagavad-gita 14.26 --
Pojmovnik ::
 

Syamananda Prabhu   Syāmānanda Prabhu

 
Sri Syamananda Prabhu, Srinivasa Acarya i Sri Narotama dasa Thakura, vječni su pratitelji Sri Gaurasundare. Pojavili su se u ovom svijetu kako bi širili učenja Sri Gaurange nakon Njegovog odlaska.
 
 

Inkarnacija Kanaka Manjari. Pojavio se u Orisi u bengalskoj obitelji 1535. godine (godinu dana nakon odlaska Gospodina Caitanye).

Njegovim roditeljima Krsna Mandalu i Durika Dasi sva su djeca, još kao mala, umrla, pa su njega nazvali Dukhi (nesretan), da podsjeća poluboga smrti na njegovu umrlu braću i sestre, te da njega ostavi u životu.

Imao je fantastično pamčenje. Studirao je sanskritsku gramatiku. Rođen je kao filozof. Kao djete nije se volio igrati. Iako iz obitelji sudra bio je naklonjen intelektualnim i svećeničkim zanimanjima.

Iako je bio tek mladić, znao je da je njegov guru Hrdaya Caitanya. Otišao je u mjesto gdje je on živio te dobio inicijaciju. On mu je dao ime Krsna das. Bio je njegov najbolji učenik i svi u mjestu su ga jako voljeli. Neko vrijeme je studirao kod duhovnog učitelja i po njegovom nalogu, nakon hodočašća po svetim mjestima otišao je u Vrndavan studirati Bhakti-Sastre kod Jive Gosvamija. Zajedno sa Srinivasacaryom i Narotama das Thakurom bio je najbolji učenik Jive Gosvamija. Oni su prvi započeli dijeljenje knjiga (bilo su prva sankirtan grupa).

Dobio je milost Srimati Radharani jer je čistio Seva Kunj u Vrndavani. Pronašao je nanogvicu koju je Ona izgubila (dobio je novi oblik titaka na čelu i ime Syamananda - onaj koji čini zadovoljstvo Srimati Radharani). Propovijedao je u Orissi i cijelu državu je preobratio u Gaudiya Vaisnavizam.

Jednom, kada je sa svojim učenicima sudjelovao u sankirtanu po ulicama Purija, jedan muslimanski oficir im je zaprijetio strašnim posljedicama ako ih ponovo vidi da pjevaju. Sutradan su bhakte ponovo pjevali. Tada se on (Sher Khan) pojavio u ljutitom raspoloženju. Razbili su mrdange i pobacali karatale. Iznenada Syamananda poče glasno dozivati Radhu i Krsnu na veoma mističan način. Brada i brkovi muslimana su se zapalili a oni su se razbježali. Te noći oficiru se u snu pojavio Alahu udarivši ga i rekavši mu da su ime i oblik Krsne identični Njegovom i da se On, u svojoj najmilostivijoj inkarnaciji pojavio kao Sri Caitanya Mahaprabhu.

Sljedeći dan Sher Khan je odavši poštovanje Syamanandi zamolio ga da mu oprosti te ga inicira u pjevanje Svetih Imena. Tako je on, kao Caitanya dasa, poslao važan učenik Syamanande. Ovaj događaj pokazuje duhovnu moć Syamananda Pandite. Iako je bio grhastha, stalno je putovao i propovijedao svjesnost Krsne. Njegov najvažniji učenik je Rasika Murari.

Nakon što je čuo za odlazak svog duhovnog učitelja, i jednog od njegovih najdražih učenika Damodara, se razbolio te 1631. godine i otišao sa ovog svijeta.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 57 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3276 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::