Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Pojmovnik ::
 

Jahnu Saptami

 
Na današnji dan yahnu Muni progutao je i oslobodio Gangu, koja je namjeravala izbaviti pretke Kralja Bhagiratha - zbog čega se Ganga još naziva i Bhagirathi.
 
 

Danas se Ganga obožava, mnogi ljudi iskazuju poštovanje svojim predcima, i kupaju se u Gangi. Danas, ako je u mogućnosti, osoba treba obožavati Gangu i okupati se u njezinoj vodi.

Iz Sri Navadvipa Mahatmya, Bhakktivinode Thakure – poglavlje 13: Opis Vidyanagare i Jahnudvipa Dok je Nityananda govorio, stigli su u Jannagaru gdje su vidjeli čudesnu kolibu Jahnu Munija.  Nityananda Prabhu objasnio je " Ovo čarobno mjesto zvano Jahnudvipa također je poznato kao Bhadravana. Na ovom mjestu, Jahnu Muni podvrgao se pokori i primio darsan od zlatnog oblika Gaurange.

 

"Jahnu Muni sjedio je ovdje i mantrao svoju gayatri mantru, kada je njegova posuda za acamanu upala u Bhagirathi (Gangu) i nestala u riječnoj struji. Otvorio je usta i u jednom gutljaju popio svu vodu. Kralj Bhagirathi je pomislio " Kamo je nestala Ganga?", te zaključio je da je Jahnu Muni popio Gangu.  Kralj je nekoliko dana s predanošću obožavao munija. Tada je muni oslobodio Gangu iz svog tijela. Zbog ovog događaja širom svijeta Ganga se još naziva i Jahnavi, kći Jahnua".

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(32 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 19 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2334 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::