Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba Me može spoznati kao Svevišnju Božansku Osobu samo predanim služenjem. Kada zahvaljujući takvoj predanosti postane potpuno svjesna Mene, može ući u Božje carstvo.
-- Bhagavad-gita 18.55 --
Pojmovnik ::
 

Madhavendra Puri    Mādhavendra Purī

 
Duhovni učitelj Isvare Purija.
 
 

Inkarnacija je kalpa-vrksa drveta iz Vraje. Ovo drvo se nalazi ispred pećine u kojoj Radha i Krsna imaju najpovjerljivije zabave. Zbog toga ono daje plodove svih rasa. Duhovni je učitelj Sri Isvare Purija (duhovnog učitelja Sri Caitanye). Nitynnande Prabhua, Advaita acarye, Paramanande Purija.

On je bio taj koji je prvi, u učeničkom naslijeđu Madhvacarye, pokazao simptome najuzvišenije ljubavi prema Bogu - vipralamba (ljubav u odvojenosti koju osjećaju Srimati Radharani i gopije). Napisao je pjesmu koja počinje sa: ayi-dina-dayardra-natha (o najmilostivija Božanska Osobo), u kojoj se nalazi sjeme ljubavi prema Bogu koje je Caitanya Mahaprabhu njegovao.

Jedan od njegovih zadataka bio je poražavanje mayavadija. Kada je došao u Vrndavan, sjeo ispod stabla i uronio u med­itaciju mantrajući Hare Krsna mantru, došao je Krsna u obliku dječaka pastira i donio mu mlijeko. Poslije mu se pojavio u snu i pokazao gdje se nalazi Božanstvo Gopale. Madhavendra Puri je bio jako žalostan što nije prepoznao da je taj dječak sam Vrhovni Bog kojeg on obožava. Instalirao je Božanstvo Gopala na brdu Govardhan (sada je Božanstvo poznato kao Natharaj i raskošno se obožava u Nathadvaru; prvobitno je to Božanstvo instalirao Vajra, Krsnin unuk).

Božanstvo Gopinatha iz Remune je samo za njega ukrao posudu sa slatkom rižom pa Se od tada zove Ksira Cora Gopinatha.

Izgovorio je slijedeće poznate stihove: "O moja večernja molit­vo, želim ti zbogom. O polubogovi i preci, molim vas da mi oprostite. Ne mogu vam više ništa ponuditi za vaše zadovoljstvo. Sada sam odlučio da se oslobodim svih grešnih posljedica i samo se neprestano sjećam čuvenog potomka Yadua i velikog neprijatelja Kamse (Gospodina Krsne). Mislim da mi je to dovoljno. Kakva je korist od daljih napora? Nemam ništa protiv ako me strogi moralist okrivi da sam u zabludi. Oni koji dobro poznaju Vedske spise mogu me oklevetati da sam zaveden na pogrešan put, prijatelji i rođaci mogu reći da sam potišten, braća me mogu nazivati budalom, bogati zgrtaći blaga mogu me smatrati luđakom, dok učeni filozofi mogu ustanoviti da sam suviše ponosan, pa ipak, moj um ne odstupa ni pedalj od odluke da služi lotosova stopala Govinde, iako možda nisam sposoban za to."

Posljednji dio svog života je proveo u Vrndavani pored Govinda-Kunda (jezero nastalo kada je Indra kupao Krsnu).

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 40 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4008 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::