Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Pojmovnik ::
 

Paramesvari Dasa Thakura   Parameśvarī Dasa Ṭhākura

 
Bio je jako dragi sluga yahnava-devi.
 
 

Sri Paramesvara Dasa Thakura se rodio u obitelji liječnika. Pojavio se u Visakhali, danasnjem Atapuru. Sri Sri Radha Govinda još uvijek prebivaju u njegovom Sripatu. Ispred hrama su dva drveta Bakule  a između njih je njegov samadhi.

Sri Krsna das Kaviraja Gosvami je napisao: “Za Paramesvara dasu je rečeno da je peti gopal u Krsna-lili, i potpuno se predao lotosovim stopalima Gospodina Nityanande. Svatko tko se sjeća njegovog imena, Paramesvara dasa, dobit će ljubav prema Krsni vrlo brzo.” (Adi 11.29)

Sri Kavi Karnapura je napisao: “Paramesvaras dasa Thakura je bio dječak pastir, prijatelj Krsne po imenu Arjuna.”

Sri Vrndavana dasa Thakura je napisao :”Paramesvara je život Gospodina Nityanande a njegovo tijelo je mjesto njegovih zabava. Krsna dasa i Paramesvara, pošto su u raspoloženju dječaka pastira, uvijek stvaraju nered.”

Kada je Jhanava  Matta prisustvovala festivalu u Kethuri, Paramesvara ju je pratio i također je išao s njom u Vrndavan. Instalirao je Sri Sri Radha-Gopinatha u Atapuru u skladu sa željom Sri Jahnava devi, koja je osobno bila prisutna na ceremoniji instalacije.

Jednog dana, blizu Sri Rampura, održavao se festival nama-sankirtane u hramu Jagannatha. Paramesvara dasa je bio prisutan i plesao je potpuno intoksiciran Krsnom. U to vrijeme su neki nitkovi prolazili onuda i, vidjevši mrtvu lisicu na cesti, podigli su je i bacili usred kirtana.

Uzvišeni Vaišnave nisu osjetili nikakvu ljutnju prema tim budalama, ali Paramsevara je osjetio tugu kada je vidio mrtvu lisicu, i svojim ju je milostivim pogledom vratio u život. Tada je ta lisica otrčala iz hrama na krajnje čuđenje nitkova, koji su iz straha pobjegli.

Paramesvara dasa Thakura je pratio božanstvo Radharani koje je Jahnava Matta poslala u Vrndavan Sri Govindi. On je bio jako dragi sluga Jahnave Devi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 47 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3029 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::