Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba Me može spoznati kao Svevišnju Božansku Osobu samo predanim služenjem. Kada zahvaljujući takvoj predanosti postane potpuno svjesna Mene, može ući u Božje carstvo.
-- Bhagavad-gita 18.55 --
Pojmovnik ::
 

Madhu Pandita   Madhu Paḍṇita

 
Bio je učenik Gadadhara Pandite i družio se sa šestoricom Goswamija.
 
 

Sri Madhu Pandita se ne spominje u Caitanya Caritamrti. Spominje se jedino u Bhakti Ratnakari gdje je spomenuto da se Sam Sri Gopinathji manifestirao pred njim. (B. R. 2.473)

Oh Srinivasa! Sto još mogu reći? Gospodin se razotkriva Svom čistom bhakti, koji onda propovjeda Njegova slave svijetu. Tko može objasniti njihove nepojmljive aktivnosti u kojima Gospodin postaje podređen njihovom ljubavlju? Tako se i Sri Brajendra Kumar pokazao Paramananda Bhattacaryi i Sri Madhu Panditu, koji je prebivalište mnogih prekrasnih odlika.

“Tako se Sri Gopinathji, koji je ocean milosti, i koji se igra na očaravajućim obala Bamsibate, pokazao milošću Sri Madhu Pandita.”(Sadhan Dipikayam)

Tako je Sri Madhu Pandita postao sluga  Sri Gopinatha, čiji tjelesni sjaj krade svačiji um. Stotine i tisuće ljudi je trčalo da Ga vidi, jer je On otjelovljena slatkoća. Kada je umirujuća slatkoća i svježina Njegovog oblika ušla preko očiju u njihova srca, shvatili su da je goruća vatra materijalne egzistencije, koja je prije tamo plamtila, sada nestala.

Za božanstvo Sri Nanda Dulala koje je izrađeno od iste šile kao Sri Syamasundara (Khardaha) i Sri Ballabajiv (Ballapur), i koje je donešeno iz mjesta Nawaba, se smatra da Ga je prije obožavao Sri Madhu Pandita.

Sri Nanda Dulal još uvijek prebiva u selu Saiboni, do kojeg se dolazi autobusom iz Khardahe. Osoba mora sići u Matarangi Moru,  i onda nastaviti rikšom u hram Sri Nanda Dulala. Seva-puju trenutno rade učenici Srila Omkarnatha.

Kada su se Srinivasa i njegovi pratioci spremali otići iz Sri Brindaban Dhame sa kolima punih knjiga, Madhu Pandit mu je poklonio cvjetni vijenac Sri Gopinatha kao njegov blagoslov.

Madhu Pandita je bio učenik Sri Gadadhara Pandita.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 36 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3109 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::