Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Pojmovnik ::
 

Abhirama Gopala Thakura   Abhirama Gopala Thakura

 
Bio je veliki bhakta Gospodina Nityanande. Po Njegovoj je naredbi postao acarya i propovjednik Gaudija vaisnavskog pravca. Opunomoćen od Nityanande Prabhua uvijek je bio u zanosu i milostiv prema svim palim dušama.
 
 

Sri Abirama Gopala Thakura, poznat i kao Sri Rama Das bio je veliki bhakta Gospodina Nityanande. Po Njegovoj je naredbi postao acarya i propovjednik Gaudiya vaisnavskog pravca. Bio je vrlo utjecajna osoba koje su se jako bojali i ateisti i vrijeđaoci.

Opunomoćen od Nityanande Prabhua uvijek je bio u zanosu i milostiv prema svim palim dušama. Rečeno je da ukoliko bi odao poštovanje bilo kojem kamenu, izuzev salagram-sili, potonji bi se odmah rasprsnuo.

 

Prema Gaura-Ganodesha-Dipiki (12) bio je Sridam u Krsna-lili, jedan od dvanaest prominentnih dječaka pastira, prijatelja Sri Krsne. Bio je Nityanandin najpovjerljiviji bhakta. Ime njegove žene bilo je Sri Malini Devi.

Abhirama Gopala Thakur živio je u Khanakula Krsnanagaru. Do Khanakula Krsnanagara može se doći željeznicom od Howrah stanice u Kalkuti do Amte. Nalazi se u sadašnjoj oblasti Hooghla u Zapadnom Bengalu.

U Khanakula Krsnanagaru blizu obale rijeke Khane nalazi se hram Abhirama Thakure. Kako je to grad (nagara) s hramom Gospodina Krsne prozvan je Krsna-nagara, a kako je hram na phuli (obali) Khane prozvan je Khanakula Krsnanagara.

Odmah izvan hrama je drvo Bakule, a to mjesto je poznato kao siddha-bakula kunja. Rečeno je da je Abhirama Thakura volio sjediti ispod tog drveta.

Slijedi priča o instalaciji Gopinatha Božanstva u Khanakula Krsnanagaru:

Jednog se dana Božanstvo Gopale pojavilo Abhirama Gopali u snu i obavijestilo ga da bi se želio pojaviti u Khanakula Krsnanagaru. Rečeno je da je Ono bilo zakopano u zemlji. U snu Božanstvo je naredilo Abhirama Gopali da Ga iskopa i započne obožavanje. Abhirama Gopal otišao je na rečeno mjesto i počeo s iskopavanjem. Nakon nekog vremena pronašao je prekrasno Božanstvo Sri Gopinatha. Mjesto na kojem je otkrio Božanstvo poznato je pod imenom Ramakunda i tamo se nalazi malo jezero.

Bhakti-ratnakara izjavljuje: "Nakon što su iskopali Božanstvo Gopinathe svi su se bhakte predvođeni Ramadasom (Abhirama Gopalom) okupali u svetim vodama kundhe blizu mjesta gdje je Božanstvo pronađeno. Od toga dana kundha je postala poznata kao Rama kunda. Tko god se okupa ondje postaje oslobođen ponovnog rođenja i smrti."

Jednoga dana Sri Abhirama Gopala bio je preplavljen ekstatičnim osjećajima sakya-rase i želio je svirati flautu dječaka pastira. Opijen blaženstvom Krsna-preme počeo je tražiti prigodnu flautu u svim smjerovima. Dok je pretraživao šumu iznenada je pred sobom vidio veliku cjevanicu. Bila je toliko velika da je 16 osoba nije moglo pomaknuti. Uhvativši je pretvorio ju je u flautu i zasvirao na njoj.

Caitanya caritamrta izjavljuje: "Rama Das je bio jedna od glavnih grana Nityanandine grane na Caitanyinom drvetu bhakti. Bio je ispunjen sakya premom – ljubavlju prema Krsni obojenom prijateljstvom. Jednom je podigao cjevanicu koju 16 ljudi nije moglo podići i pretvorio je u flautu."

Sri Abhirama Thakura imao je bič za volove opunomoćen Božanskom moći. Ime mu je bilo Jayamangala. Tko god je bio udaren tim bičem postao je ispunjen Krsna premom. Jednog dana Srinivasa Acarya otisao je na darsan s Abhirama Gopalom. Taj ga je put Abhirama Gopal tri puta dotakao Jayamangalom.

Thakurina dobra žena Malini zavikala je: "Gospodine moj, nemoj ga opet dodirnuti. Smiri se! Srinivas je samo dječak. Ukoliko ga dodirneš još jednom izgubit će svijest." Bivajući dodirnut bičem Sri Abhirama Thakura Srinivasa Acarya postao je ispunjen Krsna-premom.

Kada je Sri Caitanya Mahaprabhu naredio Nityanandi prabhuu da propovijeda u Bengalu poslao je Abhiramu i Gadadhar Dasa skupa s njim.

Samo ugledavši Abhiramu Gopala ateisti i vrijeđaoci razbježali bi se od straha. Bio je izuzetan skolar i poznavatelj svih spisa. Vjenčao se za Malini po naredbi Nityanande Prabhua. Dan odlaska mu je na sedmi dan praznog mjeseca u mjesecu Chaitra i na taj dan veliki se festival svake godine održava u Khanakula Krsnanagaru koji posjećuje tisuće bhakta.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 70 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3150 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::