Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 19.03.09. 07:44
 

Izvan Hrvatske - Interview sa Yadunandana Swamijem

 
Za Portal poslao Dina Dayala das
 
 

Reci nam nešto o svojoj devocijskoj "karijeri".
Prvi put sam došao u kontakt s bhaktama 1977, kada mi je bilo 14 godina. Ubrzo nakon toga počeo sam redovito mantrati Hare Krsna maha-mantru i proučavati knjige Srila Prabhupada. Sa 15 godina otišao sam živjeti u ISKCON-ov hram u Barceloni. Od tada, odlučio sam na mnoge načine služiti unutar ISKCONa. Glavno žarište moje službe bio je razvoj obrazovanja u svjesnosti Krsne. Počeo sam, u Španjolskoj već 1982. g., održavati uvodne tečajeve (bhakti programe). Devedesetih sam sudjelovao u osnivanju bhakti-shastri centra u Španjolskoj. Također sam bio dio VTE (Vaishnava Training and Education). 2002 god., postao sam ravnatelj Bhaktivedanta Collega u Radhadeshu, Belgiji.

Zašto si odlučio prihvatiti sannyasu?
Iz više razloga. Ponajprije, želio sam se i službeno obvezati na služenje Krsne do kraja života. Srimad Bhagavatam kaže da nakon što je živio kao brahmachari u guruovoj ashrami učenik treba krenuti dalje u druge ashrame. Shvatio sam da je prelazak iz brahmacharija u sannyasija u mom slučaju prirodan tijek. Planirao sam ostati doživotni redovnik, a i imao sam vodeće dužnosti u ISKCONu. Nadalje, širenje Krsnine poruke je neophodno, i želio sam nekako doprinijeti. A sannyasi ashrama je vrlo pogodna za to.

Čuli smo da si želio prihvatiti sannyasu još prije dvadeset godina!
Da, poziv za doživotnim redovništvom i propovijedanjem osjetio sam prije dosta godina.

Sada ti je četrdeset pet godina. Nije li to prerano za prihvaćanje sannyase?
Nakon trideset godina života kao brahmachari i više od dvadeset godina vodećih pozicija u ISKCONu, mislim da nije prerano.

Što će se promijeniti nakon uzimanja sannyase?
Nisam vidovit, ali se nadam da će mi taj korak pomoći da se još bolje usredotočim na služenje Krsne, posebno na slušanje, pjevanje i sjećanje. Isto se tako nadam da će ova odluka doprinijeti i poboljšanju duhovnih života drugih ljudi.

Što ti je u ovom trenutku primarna služba?
Služim kao ravnatelj Bhaktivedanta Collega, i kao izvršni član ISKCON Ministry for Educational Development, ali sam i predsjedavatelj ISKCON Board of Examinations. Također, redovito posjećujem ISKCONove hramove i kongregacije u drugim državama, posebno u Španjolskoj, gdje sam rođen, i gdje sam živio do 2002. g.

Jeli moguće biti sannyasi i ravnatelj collega? Što će se u tom pogledu promijeniti?
Pozicija upravitelja u obrazovnoj instituciji potkrepljenja na duhovnim vrijednostima je sukladna sa sannyasi ashramom. Srila Prabhupada je napisao da sannyasi može podučavati na varnashrama Collegima. Zato ne vidim zašto bi se zbog toga nešto trebalo mijenjati.

Možda je zato relevantnije pitanje zašto si odlučio ostati na Collegu, nakon prihvaćanja sannyase. Što je toliko posebno na Collegu?
Mnoge uspješne duhovne i religijske institucije izrasle su i očvrsnule kroz škole i univerzitete. Po mom mišljenju, za ISKCONov uspjeh je vrlo važno da integrira sustavno obrazovanje u misionarski duhovni rad ili propovijedanje. Bhaktivedanta College je izvanredna ustanova za edukaciju naših članova i mladeži. Vjerujem da će mnogi studenti Collega biti uspješne osobe i bhakte, koje će bitno doprinijeti svijetu i ISKCONu.

Kako vidiš Bhaktivedanta Collage u budućnosti?
Krsninom milosti, Bhaktivedanta Collage će svake godine malo po malo rasti. Bhaktivedanta Collage bi želio dijeliti diplome iz Spiritualne Ekonomije i Managementa; to ćemo moći uz odgovarajuću infrastrukturu. Prva zgrada našeg kampusa je u izgradnji.

Vjerujem da će mnogi uspješni članovi ISKCONa s vremenom shvatiti važnost aktivne potpore sustavnom obrazovanju za zajednice bhakta širom svijeta. Takvo prepoznavanje će uvelike pomoći razvoju Collega.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 82 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 545 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::