Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Pundarika Vidyanidhi   Puṇḍarīka Vidyānidhi

 
Bio je toliko drag Gospodinu Caitanyi Mahaprabhuu da bi u njegovom odsustvu Gospodin ponekad plakao.
 
 

Inkarnacija je Vrsabhanua, oca Srimati Radharani: stoga se Caitanya Mahaprabhu ophodio prema njemu kao prema ocu. Dao mu je ime Premanidhi (ocean ljubavi). Toliko je bio drag Caitanya Mahaprabhu da bi ponekad On zbog njegovog odsustva plakao.

Rođen je u brahmanskoj obitelji, bio je bogati zemljoposjed­nik; Učenik je Madhavendre Purija.

On i Svarup D. imali su prisan prijateljski odnos. Što se tiče razgovora o Krsni bili su utemeljeni na istom nivou.

Svi su mislili da je on materijalist vezan za čulno uživanje jer je nosio svilenu odjeću i kosu mazao mirisnim uljima. Na rukama je imao mnogo zlatnog prstenja optočenog draguljima; jeo je bogatu hranu.

Gadadhara P. je isto tako mislio o njemu. Milošću Mukunde, koji je recitirao stihove Srimad Bhagavatam, koji govore o ubijanju vještice Putane i kako je ona bila uzdignuta do položaja Gospodinove dadiIje u duhovnom svijetu. Gadadhara je shvatio uzvišenu predanost Pundarike Vidyanidi koji je tom prilikom pokazivao sve simptome duhovnog zanosa. Da bi se iskupio zbog uvrede nanijete vaisnavi, prihvatio ga je za gurua.

Nikada se nije kupao u Gangi. Bio jako nesretan kad je vidio da ljudi peru prljavo rublje, peru zube i posuđe za jelo u vodi koja emantira sa lotosovih stopala Gospodina. Samo bi noću odlazio do vode Gange, odao poštovanje i srknuo gutljaj svete vode.

Jednom je vidio da je Jagannathima bio ponuđen uštirkani ogr­tač pa je u umu kritizirao pujarija. Te noći su ga Gospodin Jagannatha i Baladeva, smiješeći mu se, išamarali po licu, ali je on, iako su mu obrazi natekli, u sebi osjećao veliku sreću.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 23 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3375 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::