Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko je tako transcendentalno utemeljen odmah spoznaje Vrhovni Brahman i ostaje potpuno radostan. Nikada ne jadikuje niti za ičim žudi. Jednako se ophodi prema svakom živom biću. U takvom stanju dostiže čisto predano služenje Mene.
-- Bhagavad-gita 18.54 --
Pojmovnik ::
 

Vamsidasa Babaji   Vamsidāsa Bābājī

 
Vršio je strogosti koje običan čovjek ne može oponašati. Bio je paramahamsa. On, kao i drugi Babajiji, nije slijedio pravila, nije mantrao određen broj krugova, nije imao brojanicu, nije nosio tilak niti slijedio sadhanu.
 
 

Bio je duboko predan Krsni kao i ostali Babajiji u Navadvipu (Srila Jagannatha das Babaji i Srila Gaurakisora das Babaji). Pojavio se kao Bhairab Chandra 1859.g. u selu Majitpur, u obitelji siromašnih ribara; uzeo je inicijaciju od obiteljskog gurua koji je pripadao naslijeđu Narottama. Ubrzo nakon ženidbe odlučio je postati isposnik. Uzeo je inicijaciju od Narottama das Babajija koji mu je dao ime.

Nije propovijedao već je bio zaokupljen intenzivnim bhajanima.

Došao je u Navadvip gdje je proveo veći dio života. Pred kraj života otišao je u svoje rodno mijesto te 13. kolovoza 1944. napustio ovaj svijet.

Nije se kupao, pa je izgledao prljav ali je ipak bio zdrav i jak zbog direktnog dodira sa Sri Krsnom. Ponašao se neuobičajeno, tako da bi ga u svakoj drugoj kulturi smatrali ludim. Ponekad danima ne bi uzimao vodu, a kada bi putovao, bhakte ga nisu mogli pratiti iako je imao preko 80g.

Imao je Božanstva: Sri-Sri Gaura Gadadhara i Nityanandu, Sri Sri Radha Govindu i Balagopala kojeg je nosio, u desnoj ruci, posvuda sa sobom. Danju i noću je razgovarao sa svojim Božanstvima. Stalno je izgovarao Sveto ime Hari. Volio je pjesme Narottama das Thakura (Nitai-pada-kamala). Neprestalno je govorio o zabavama Radhe i Krsne i Caitanye i Nityanande.

Božanstva je obožavao bez pravila i propisa na svoj način. Smijao se i svađao s Njima. Bio je u vatsalya rasi pazeći Gopala kao svoje dijete.

Kuhao je veoma malo i jeo samo ono što je sam skuhao. Kaže se da samo sjećanje na njega uništava sve prepreke.

za vreme Ratha-yatre, kada su Jagannathina kola prolazila pokraj banjanovog drveta gdje je on kampirao, stala su i nitko ih satima nije mogao pomaknuti. Nakon što je Babaji razgovarao sa Gosp. Jagannathom kočija, je ponovo krenula.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 51 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 2491 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::