Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba potpuno svjesna Mene, koja zna da sam vrhovni uživatelj svih žrtvovanja i strogosti, gospodar svih planeta i polubogova te dobročinitelj i dobronamjernik svih živih bića dostiže mir  oslobađajući se patnje uzrokovane materijalnim bijedama.
-- Bhagavad-gita 5.29 --
Pojmovnik ::
 

Kamika Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Mataji Božena R.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma Vaivatra Purrna

Pobožni kralj Yudhišthira Maharađa reče; O Vrhovni Gospodine, čuo sam od Tebe o slavama Deva-sayana Ekadašija, koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Ashadha. Sada želim čuti od Tebe o slavama Ekadašija koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice (Krišna paksha) mjeseca Shravana (srpanj – kolovoz). O Govindadevo, molim Te budi milostiv prema meni, pa mi opiše njegove slave. O Vrhovni Vasudevo, nudim Ti moje ponizno poštovanje.

Vrhovni Gospodin, Śri Krišna odgovori; O kralju, molim te pažljivo slušaj dok ti opisujem povoljne učinke ovog Svetog posta (vrata), koji uklanja sve grijehe.

Narada Muni jednom je upitao Gospodina Brahmu ovo isto pitanje; O upravitelju svih  bića, reče Narada, O ti što sjediš na vodi rođen iz lotosa, molim te reci mi ime Ekadašija koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice svetog mjeseca Shrayane. Molim te reci mi koje se Božanstvo obožava na taj Sveti dan, kojih se postupaka osoba treba pridržavati i koje milosti stječe.

Gospodin Brahma odgovori; Dragi moj sine Narada, za dobrobit sveg čovječanstva rado ću ti reći sve što želiš znati, samim slušanjem o slavama Kamika Ekadašija osoba stječe dobrobit kao da je izvršila žrtvovanje konja. Nesumnjivo, takvu veliku milost stječe osoba koja obožava, i meditira na lotosova stopala četverorukog Gospodina Gadadhara, koji u Svojim rukama drži, školjku, disk, topuz i lotos. Koji je poznat i kao Shridhara, Hari, Višnu, Madhava, i Madhusudana. A blagoslove koje stječe takva osoba/bhakta, koji obožava Gospodina Višnua daleko su veće od onih koje se stječu svetim kupanjem u Gangi u Kashi (Varanasi), u šumi Naimisharanye, ili u Puskari, koji su jedina mjesta na planetu koja ja svečano obožavam.

Ali onaj tko svetkuje ovaj Kamika Ekadaši a istovremeno obožava Gospodina Śri Krišnu dostiže veću dobrobiti od one koja se dostiže darshanom Gospodina Kedaranatha na Himalaji, ili one koja se stječe kupanjem na Kuruksetri za vrijeme pomrčine sunca, ili one koja se dobija davanjem cijele zemlje u milostinju, zajedno sa šumama i oceanima, ili one koja se stječe kupanjem u Rijeci Gandaki (u kojoj je pronađen sveti Saligram) ili u Rijeci Godavari na dan punog mjeseca (purnimi)  kad taj dan pada u ponedjeljak kad su Lav (Simha) i Jupiter (Guru) u konjukciji.

Svetkovanje Kamika Ekadašija donosi istu dobrobit kao davanje u milostinju krave s teletom, zajedno sa hranom za njih. Tko na ovaj vrlo povoljan dan obožava Gospodina Śri Shrihara-devu, Višnua, slave svi polubogovi, Gandharve, Pannage i Nage.

Oni koji strepe od svojih grješnih dijela i koji su potpuno zapleteni u grijehe materijalističkog života trebaju ovaj Ekadaši svetkovati najbolje što mogu u skladu sa svojim mogućnostima i tako dostići oslobođenje. Ovaj Ekadaši je najčišći od svih dana i najmoćniju u uklanjanju grijeha. O Narada, jednom je Gospodin Śri Hari rekao o ovom Ekadašiju; « Onaj tko posti na Kamika Ekadaši stječe puno više dobrobiti od onog tko proučava svu duhovnu literaturu».

Onaj tko posti na onaj osobit dan ostajući budan cijelu noć nikad neće osjetiti Yamarajin gnjev, utjelovljenog kralja smrti. Rečeno je da tko god svetkuje Kamika Ekadaši neće trpjeti buduće rođenje, a u prošlosti mnogi su Yogiji koji su s vjerom postili na ovaj dan dostigli duhovni svijet. Osoba zato treba pažljivo slijediti njegove povoljne upute i strogo se pridržavati posta na ovaj najpovoljniji Ekadaši.

Tko god obožava Gospodina Śri Harija s lišćem Tulasija oslobađa se svih vrsta grijeha. Ustvari, živi nedirnut grijehom, kao lotosov list, iako je na vodi, voda ga ne dotiče. Onaj tko Gospodinu Śri Hariju ponudi čak i jedan list sa svetog Tulasi drveta (occillium basilcum sanctum) stječe dobrobit kao onaj tko je dao u milostinju 200 gr. zlata i 800 gr. srebra.

Svevišnja Božanska Osoba zadovoljnija je s onim tko Joj ponudi samo jedan list Tulasija, nego s onim tko Ju obožava biserima, rubinima, dijamantima, lazurnim kamenom, safirima, dragim kamenjem, mačjim okom i koraljima. Onaj tko ponudi Gospodinu Kešavi mladi manjari izdanak s Tulasija oslobađa se svih grijeha koje je počinio tijekom ovog ili nekog drugog života. Ustvari, darshan s Tulasija na Kamika Ekadaši uklanja sve grijehe, a onom tko ju samo dotakne i pomoli joj se uklanja sve vrste bolesti.

Onaj tko zalije Tulasi devi ne treba se nikada bojati Gospodara smrti, Yamaraje. Onaj tko na ovaj dan posadi ili presadi Tulasi naposljetku dostiže prebivalište Gospodina Śri Krišne. Śrimati Tulasi devi, devocijsku službu, onog tko joj svakodnevno odaje počasti, nagrađuje oslobođenjem.

Čak ni Ćitragupta, Yamarajin rizničar, ne može izračunati dobrobit koju stječe onaj tko Śrimati Tulasi-devi ponudi stalno goreću ghi-lampu. Ovaj sveti Ekadaši toliko je drag Svevišnjoj Božanskoj Osobi da se svi preci onog tko taj dan ponudi ghi-lampu Gospodinu Śri  Krišni uzdižu na rajske planete i tamo piju kraljevski nektar. Onaj tko taj dan Śri Krišni ponudi ghee ili lampu sa sezamovim uljem, oslobađa se svih svojih grijeha i odlazi u Suryino (Bog sunca, čije tijelo sja kao 10 miliona svjetiljki) prebivalište. Ovaj Ekadaši je toliko moćan da je dovoljno, ako se osoba ne može pridržavati posta, slijediti njegove naputke koji su ovdje navedeni. Takva osoba zajedno sa svojim predcima odlazi na rajske planete.

O Maharađa Yudhišthira, Gospodin Śri Krišna zaključi; …Tim je riječima prajaphati Brahma svom sinu Narada Muniju opisao važnost neizmjernih slava Kamika Ekadašija, koji uklanja sve grijehe. Ovaj sveti dan poništava čak i grijeh ubijanja brahmane ili grijeh ubijanja nerođenog djeteta u maternici, i pomaže osobi dostići duhovni svijet postajući puna vrlina. 

Onaj tko ubije nevinog, brahmanu, dijete u maternici, pobožnu i neokaljanu ženu i sl., a kasnije sluša o slavama Kamika Ekadašija, jednom zauvijek će se osloboditi grješnih posljedica. Međutim, osoba NE TREBA unaprijed misliti da će ubijanjem Brahmane ili nevinog bića proći nekažnjeno ako nakon toga sluša o ovom Ekadašiju. Takva vrsta grijeha je neoprostiva. 

Tko god s vjerom sluša o slavama ovog Kamika Ekadašija oslobađa se svih vrst grijeha i vraća se kući – natrag u Višna-loku, Vaikunthu.

Tako završava pripovijest o slavama Shravana - Krišna Ekadašija ili Kamika Ekadašija, iz Brahma – Vaivarta Purana.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 60 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4970 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::