Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Kao što utjelovljena duša prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako i u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena.
-- Bhagavad-gita 2.13 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 24.07.08. 13:31
 

Dandavats - Novosti o bhaktama u Kazahstanu

 
 

Napisao: Govinda Swami

8. studenog. 2007, vrhovni sud regije Almaty, poništio je svoju presudu o vraćanju 116 rali velike farme Hare Krsna Društva gospodinu E. Abdyakalovu. Odluka je da posjed u vlasništvu Hare Krsna opet nacionalizira. Ovo je drugi puta da sud posjed vraća Kazahstanskoj vladi.

U travnju 2007, odlukom suda, posjed koji je u legalnom vlasništvu Društva Hare Krsna, vraćen je državi. Odluka je donesena bez naknade Društvu.

23. Listopada 2007. Abdyakalov je podnio zahtjev za povratom prava vlasništva. Odbor je pozitivno odgovorio na njegov zahtjev iako je njegovo pravo žalbe isteklo prije 22 mjeseca. Kada mu je zemlja vraćena pojavio se pred bhaktama sa zahtjevom da napuste zemlju u roku tjedan dana.

Ali, 8. studenog., za vrijeme saslušanja prigovora na odluku bili su prisutni i tužitelji iz Karasai Okruga i Almatya Provincije. Prigovor se temeljio na novim dokazima u kojima je vidljivo da se  116 rali posjeda, daje u petogodišnji najam, sirotištu, za ljetni kamp.  Abdyakli nije bio prisutan na saslušanju. Odbor sudaca presudio je u korist vlade i vratio joj zemlju.

10. Studenog Abdyakov je upoznat s presudom. Objasnio je  da nije bio obaviješten o ročištu i da se i dalje smatra pravim vlasnikom zemlje. Karsai-sku regiju zastupala je Hakimat-ova unajmljena odvjetnica, Ryskul Zhunisibayeva, Hakimatova stručnjakinja za religijska pitanja.

Zhunisbayeva je posljednji put viđena kako vodi raciju na Hare Krsna farmi u rujnu. Ona je također predvodila uvređujuće napade na Hare Krsna Društvo, na nacionalnoj televiziji. Njezine ksenofobične stavove prema sljedbenicima Hare Krsna i njezino prisustvo na ročištu samo je produbilo tvrdnju da ovo nije samo ekonomski nego i religijski.

Premijer Kazahstana gospodin Karim Masimov izdao je direktivu o razrješenju suca Hakima Kutpanova, zbog navoda o korupciji prema kupovnim ugovorima. Kutpanov je bio vladin dužnosnik koji je u svakom slučaju djelovao ilegalno protiv bhakta.

Kao što je Premijer odredio otpuštanje ovog službenika, zašto vlada nije mogla priznati da je ovo otišlo u pogrešnom pravcu za Hare Krsne. Tri godine vlada odugovlači pravedno donošenje odluke

Zemlja je, tokom 8 godina, pravilno kupljena, privatizirana i obrađivana od Hare Krsna Društva. Ona je osiguravala hranu za članove i mljekarska goveda za zajednicu.

Na tom posjedu 40 kazahstanskih građana, vjernih Krsninih bhakta, još uvijek Ga obožava u svom malom hramu. Još uvijek obrađuju zemlju i vode brigu oko svojih krava.

I dalje to rade usprkos činjenici da je vlada uništila dvadeset i šest njihovih domova. Ostali su jer vlada nije ponudila pravilnu otkupninu za uništenje njihovih domova, usprkos korupciji i diskriminaciji u Karsai Okrugu.

Više od 500 članova Hare Krsni bhakta iz Almatyja i regije bilo je izgnano sa svojih mjesta obožavanja. Zaista, čin Kazahtanske vlade da omogući djeci ljetni  kamp, makar i na pet godina, uistinu je plemenit ali što nakon pet godina.

Što će se nakon toga biti sa ovim višemilijunski vrijednim posjedom. Tko će onda ljetovati na njemu. Pravo pitanje je zašto je ovo napravljeno na štetu mirnih građana, koji su usto pravilno kupili zemljište, i napravili znatne investicije. I koji su na kraju krajeva ostavljeni bez naknade.


 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 148 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 946 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::