Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Pojmovnik ::
 

Laksmi(-devi)    Lakṣmī(-devī)

 
Vječna pratilja Svevišnjega Gospodina Visnua. Upravlja beskrajnim bogatstvima Vaikunthe. Njezina djelomična ekspanzija dodjeljuje bogatstvo u materijalnom svijetu. Utemeljiteljica je jednog od četiriju izvornih učeničkih naslijeđa, Sri sampradaye, putem kojih se od pamtivijeka čisto duhovno znanje prenosi od učitelja na učenika.
 
 

Laksmi je Božica bogatstva i blagostanja, i materijalnog i duhovnog. Riječ "Laksmi" dolazi od sanskritske riječi "cilj". Laksmi, stoga, predstavlja cilj života, u što se ubrajaju bogatstvo kao i duhovni napredak. Božica Laksmi naziva se još i Sri, božanska je pratilja Gospodina Visnua i opskrbljuje Ga obiljem za očuvanje i održavanje kreacije.

Na Njezinim ikonama i slikama, Laksmi se opisuje u ženskom obliku sa četiri ruke i četiri dlana. Odjevena je u crvenu odjeću sa zlatnim rubovima i stoji na lotosu. U dlanovima drži zlatnike i lotos. Dva slona (na nekim slikama prikazana su četiri) stoje pored Nje.

Četiri ruke predstavljaju četiri pravca i zato simboliziraju svemoć i sveznanje Božice. Crvena boja predstavlja djelatnosti. Zlatni rub (vez) na Njezinoj crvenoj haljini označava obilje. U prenesenom značenju Božica je uvijek zauzeta dijeljenjem bogatstva i blagostanja bhaktama. Lotos na kojem Božica stoji, označava dokle god se nalazimo u ovom svijetu, trebamo uživati u njegovom obilju, ali ne smijemo postati opsjednuti njime. Ovako se život uspoređuje s lotosom koji raste u vodi, ali voda ne ulazi u njega.

Simbolizam ovakvog duhovnog prikaza:

 • Četiri dlana predstavljaju četiri svrhe ljudskog života: dharmu, kamu, arthu i moksu. Prednji dlanovi predstavljaju djelatnosti u fizičkom svijetu a stražnji dlanovi predstavljaju duhovne djelatnosti koje nas uzdižu do duhovnog savršenstva.
 • S obzirom da desna strana Njezinog tijela predstavlja djelatnosti, lotos u stražnjem desnom dlanu poručuje da trebamo izvršavati sve dužnosti u ovom svijetu u skladu u našom dharmom. To nas vodi do mokše koju simbolizira lotos u Njezinoj stražnjem lijevom dlanu. Zlatnici koje ispušta iz svoje prednjeg lijevog dlana opisuju da Ona svojim bhaktama osigurava bogatstvo i blagostanje. Dok Njezin prednji desni dlan bhaktama daruje blagoslove.
 • Dva slona koja se nalaze pored Božice predstavljaju ime i slavu koju donosi svjetovno blagostanje. Oni u biti poručuju da iskren bhakta ne bi trebao zarađivati bogatstvo samo da stekne ime i slavu ili da zadovolji svoje materijalne želje, nego da sve to podjeli s drugima kako bi ih usrećio izgrađujući sebe.
 • Na nekim slikama prikazana su četiri slona koji prskaju vodu iz zlatne posude uz Božicu Laksmi. Četiri slona predstavljaju četiri svrhe ljudskog života kao što je gore već navedeno. Prskanje vodom označava djelatnosti, zlatna posuda mudrost i čistoću. Četiri slona prikazana kako prskaju Božicu vodom iz zlatne posude prikazuju neprestano nastojanje koje nas, u skladu s vlastitom dharmom i zajedno sa znanjem i čistoćom, vodi do materijalnog i duhovnog blagostanja.
 • Božicu Laksmi, Njezine bhakte obožavaju na kućnim oltarima i u hramovima. Posebna vrsta religioznog obožavanja je godišnja svečanost na Njezin svepovoljni dan Divali, kada se Ona izričito obožava.

 •  
  Najnovije
  Oglasi
  Aktualno
  Galerije
  Komentari
  Prijava ::
  Vaišnavski kalendar
  Ankete ::
  Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
  (34 glasa)
  Ovih dana
  Nedavno
  Odavno
  Odavno, i ne sjećate se
  Nikada
       
  Društvene mreže ::
  Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
  Statistika posjeta ::
  Trenutačno su 193 posjetitelja online
   
   
  Ova stranica pogledana je 2987 puta.
   
  Sponzori ::
  ISKCON official ::
  Vanjski linkovi ::