Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Pojmovnik ::
 

Madhva(-carya)    Madhvā(-cārya)

 
Acarya-osnivač jedne od četiri vaisnavske sampradaye u Kali-yugi. U trinaestom se stoljeću pojavio kao brahmana Karnataka, podučavao je strogoj teističkoj inačici filozofije Vedante i žestoko se suprotstavljao Sankaracaryinoj Adveita-vadi. Uspostavio je obožavanje Sri Krsne u Udupiju.
 
 

Inkamacija je Hanumana.

Pojavio se u 12. stoljeću u Udupiju (J. Indija), kao sin brahmane Madhyagehe Bhatte. U djetinstvu bio je poznat kao Vasudeva.

O njemu postoje čudesne priče. Njegov otac se zadužio i da bi otplatio dugove, mali Vasudeva je sjemenke tamarinda pretvorio u novac. Sa 5g. bio mu je ponuđen brahmanski konac. U to vrijeme je jednom, palcem lijevog stopala ubio demona u obliku zmije. Kada je jednom njegova majka bila jako uznemirena, u jednom skoku pojavio se pred njom...

Čak i u djetinstvu bio je veliki učenjak. Sa 12g. Prihvatio je sannyas iako se njegov otac nije slagao sa tim. Dobio je ime Purnaprajna Tirtha.

U Badarikasrami susreo je Vyasadevu i objasnio mu svoje tumačenje Bhagavad-gite.

Spasio je brod od nasukavanja. U znak zahvalnosti htjeli su mu nešto dati i on je pristao prihvatiti komad Gopicandane. Taj komad se raspukao i otkrio veliko Božanstvo Krsne. Bilo je tako teško da Ga ni 30 ljudi nije moglo podići. Međutim, Madhvacarya Ga je osobno odnio u Udupi, gdje Ga je instalirao i utemeljio obožavanje.

Njegova filozofija tattva-vade je kamen spoticanja za mayavade. Acarya je Brahmine sampradaye kojoj pripada i naše učeničko naslijađe.

Uspostavio je obožavanje Božanstva u hramovima.

Napisao je Pumaprajna-bhasyu

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 44 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4212 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::