Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Da bih izbavio pobožne, uništio bezbožne i ponovno uspostavio načela religije, pojavljujem se milenij za milenijem.
-- Bhagavad-gita 4.8 --
Pojmovnik ::
 

Durga Puja   Durgā Pūja

 
Ovaj događaj označava zgodu kada su Gospodin Rama i Njegov brat Laksmana pristupili Majci Durgi kako bi od nje dobili blagoslov da napadnu demona Ravanu.
 
 
 

Durga

Dussehra (Dassera) je jedan od najznačajnijih frstivala u Hinduizmu. Ovaj događaj označava zgodu kada su Gospodin Rama i Njegov brat Laksmana pristupili Majci Durgi kako bi od nje dobili blagoslov da napadnu demona Ravanu.

Rama ubija Ravanu

Stoga se smatra da joj je Svevišnja Božanska Osoba pristupila kako bi uklonila materijalne zapreke nad Svojim duhovnim ciljevima, da bi izborio važnu pobjedu nad demonskim kraljem Ravanom, pobjedu dobra nad zlim.

To bi trebao biti pristup svakog Gospodinovog poniznog Bhakte.

Iznose se svečano ukrašene mnogobrojne slike koje prikazuju razne aspekte Raminog života. Deseti dana, Vijayadasmi dan, golemi prikazi Ravane, njegovog brata Kumbhkarna i sina Meghnatha raspoređuju se na golemi otvoreni prostor. Rama, u pratnji svoje žene Site i brata Laksmane, stiže i odapinje strijele na te prilike. Pošto su ispunjene eksplozivom, dolazi do zaglušujuće eksplozije. Cijeli događaj popraćen je oduševljenim povicima promatrača.

Durga

Značajno je što Gospodin prije odlaska u bitku želio dobiti blagoslove božanske majke, Božice Durge. U izgaranju prikaza demona Ravane kojeg je ubio Gospodin Rama, također je značajno za nas, da se mi, ljudi pitamo kako da spalimo zlo u nama, i slijedimo put vrline i čestitosti. Na Ravanimom primjeru vidimo da je usprkos svoj svojoj moći i veličanstvenosti bio uništen zbog svojih grešnih dijela.

Mora se napomenuti da je Ravana bio veliki učenik i predani bhakta Gospodina Sive, ali silne moći koje mu je darovao zbog njegove predane devocije, pretkazivale su, zbog njihove zloupotrebe, njegovu propast. Osim toga, iako je bio osnažen zbog strogosti kojima je zadovoljio Gospodina Sivu, njegove su moći bile uzaludne pred moćima Gospodina Rame.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 87 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2827 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::