Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba potpuno svjesna Mene, koja zna da sam vrhovni uživatelj svih žrtvovanja i strogosti, gospodar svih planeta i polubogova te dobročinitelj i dobronamjernik svih živih bića dostiže mir  oslobađajući se patnje uzrokovane materijalnim bijedama.
-- Bhagavad-gita 5.29 --
Pojmovnik ::
 

Jiva Gosvami    Jīva Gosvāmī

 
Jedan od šestorice goswamija iz Vrindavane, glavnih sljedbenika Caitanye Mahaprabhua, koji su ponovno razotkrili zaboravljena mjesta Krsninih zabava u Vraji, ponovno ustanovili obožavanje glavnih božanstava Vraje i književno doprinijeli uspostavljanju znanosti svjesnosti Krsne za suvremeno doba. Sri yiva Goswami bio je najveći učenjak Gaudiya sampradaje.
 
 

Inkamacija je Vilas Manjari.

Sin je najmladeg brata Rupe i Sanatane (Vallabhe ili Anuparne); najmladi od šestorice Gosvamija; od ranog djetinjstva je jako volio Srimad Bhagavatam.

Najveći je filozof Indije i najpoznatiji učenjak svih vremena. Nakon što mu je umrla majka (otac je umro neposredno nakon njegovog rodenja), odlučio se odreći svijeta i pridružiti svojim stričevima.

Najprije je otišao u Navadvip gdje ga je Nityananda Prabhu vodio na hodočašća po Navadvipa - dhami (opisano u Sri Navadvipa mahatmyi - Bhaktivinoda Thakure). Zatim mu je savjetovao da studira sanskrt kod Madhusudane Vachaspatija (učenika Sarvabhaume Bhattacarye u Benaresu). Nakon studija otišao je u Vrndavan gdje je uzeo utočište svojih stričeva. Rupa Goswami ga je prihvatio za svog učenika.

Napisao je najmanje 25 knjiga: Hari-namamrta-vyakarana (sanskrtska gramatika gdje su sva pravila objašnjena pomoću Svetih Imena Boga); Sutra-Malika, komentari na razne spise (npr. Brahma-Samhitu), opis lotosovih stopala Radhe i Krsne; Šest Sandarbhi itd.

U Bennresu na Hindu sveučilištu postoji odsjek za studiranje njegovih knjiga. Nakon odlaska Rupe i Sanatane postao je acarya za sve Gaudiya-vaisnave. Sagradio je Radha-Damodara hram u Vrndavanu nakon što mu je Rupa Goswami poklonio Božanstva koja je svojom rukom napravio.

Ušao je u samadhi 1598. g. u dvorištu hrama.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 44 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4385 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::