Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Rasikananda Deva Gosvami   Rasikananda Deva Gosvāmī

 
Dok je bio mali, kada bi čuo da neko kaže Krsna, zaplakao bi. Nije bilo onoga koga ne bi mogao preobratiti u Krsninog bhaktu (javane, slona pa čak i dva tigra).
 
 

Pojavio se 1591.g. u Utkali, tijekom festivala Dipamalika, kada su kuće ukrašene nebrojenim lampicama. Poslije njegova rođenja, kada su mu proučavali horoskop, dali su mu ime Rašikananda, ali otac ga je zvao Murari. Otac mu je bio Šri Aćjuta Deva, kralj Rohini. Nakon mnogih godina bez muškog potomka, Šri Aćjuta Deva, milošću Gospodina Đagannatha dobio je blagoslov toga sina nalik dragulju.

Na posebnoj ceremoniji, kada su mu rekli da izabere ono što voli, sa suzama u očima uzeo je Šrimad-Bhagavatam. Simptomi duhovne ekstaze pojavili su se na njegovu tijelu.

S prijateljima bi pjevao u sankirtanu. Kada bi čuo ime Krišne ponekad bi se onesvjestio od ekstaze. Nikada nije gubio vrijeme igrajući se kao ostala dijeca. Meditirao bi na maha-mantru. Svaki dan bi pjevao 100.000 imena Krišne. Ne bi jeo dok ne bi završio mantranje. S prijateljima bi oponašao Krišnine zabave i zaboravio bi jesti i spavati. Svakodnevno je slušao Šrimad Bhagavatam od učenih brahmana. Kada je krenuo u školu, njegovi učitelji su govorili: "On nauči za par dana ono za što je nama trebalo nekoliko godina". Postao je veliki učenjak, nepobjediv u debatama. Pošto je bio prelijep, uspoređivali su ga s Narajanom, a po učenosti je bio jednak Brhaspatiju. Oženili su ga djevojkom koja mu je bila ravna po ljepoti i predanosti Krišni.

Imao je viziju Krišne koji mu je rekao neka prihvati Šjamanandu za učitelja. Rijetko je bio u kući. Uglavnom je lutao šumom meditirajući na Šjamanandu i Krišnu (istoremeno se Govinda pojavio Šjamanandi rekavši mu neka ode u Utkalu inicirati Rasikanandu i osloboditi stanovnike Utkale). Postao je glavni učenik Šjamanande Pandite.

Volio je služiti goste vaišnave, pio bi vodu kojom je oprao njihova lotosova stopala i jeo ostatke njihova prasadama.

"Vrlo snažnim utjecajem Rašikanandina propovijedanja mnogi su nitkovi, lopovi i ateisti bili izbavljeni od grješnih djelatnosti i primili njegovu milost. Dok je putovao od sela do sela u društvu svojih učenika, dijelio je dragulj predanosti čak i nevjernim muslimanima. U svoga je učenika preobratio čak i divljega slona poslanog da ga uništi te ga uključio u službu Krišne i vaišnava. Zlobni nevaljac, musliman koji je poslao slona, naklonio se do njegovih stopala kad je shvatio što je učinio. Nije moguće izbrojiti broj živih bića što su društvom Rašikanande bila izbavljena iz oceana materijalnog postojanja. Uvijek je bio opijen pjevanjem Svetog Imena. Tko može izdržati a da ne bude preplavljen njegovim neobičnim odlikama?" (B.R. 15.86)

Organizirao je mnoge festivale, a čudima koje je pokazivao nije bilo kraja (ni ljudi, ni životinje, ni polubogovi pa ni sam lndra nisu se mogli suprodstaviti njegovim naređenjima).

Gospodin Đagannatha se osobno pojavio u snu puđariju i kralju Purija rekavši im da dovedu na Ratha-jatru Njegovog velikog bhaktu Rasikanandu.

Dobio je poruku od Gospodina da se treba vratiti u Njegovo prebivalište. Trn ga je uboo u stopalo i dobio je groznicu. Nije se htio liječiti. Rekao je svojim učenicima neka ga odvedu u Remunu. Kada su stigli, sam je otišao u hram Gopinathe, gdje je ušao u Božanstvo.

Njegov samadhi se nalazi u Remuni, pored Gopinathovog hrama.

Za života je instalirao božanstvo Šri Bat Krišne koje je danas poznato kao Šri Šri Radha-Rasika Raja.

Šri Rasikananda Prabhu ki, đaj!

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 62 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4249 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::