Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Pojmovnik ::
 

Pasankusa Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bhakta Ivan A.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane

Yudhisthira Maharaja reče:

"O Madhusudana, kako se zove Ekadasi koji dolazi za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Ashvina (rujna - listopada)? Molim te budi milostiv i odgovori mi."

Vrhovna Božanska Osoba Sri Krsna reče:

"O kralju, molim te pažljivo slušaj dok ti opisujem slave ovog ekadasija - Papankusha ekadasija – koji uklanja sve grijehe.

Na ovaj dan treba se obožavati Padmanabha Božanstvo, Gospodin Vishnu lotosolikog pupka u skladu s archana viddhijem (naredbama). Slijedeći ga osoba može doživjeti sve božanske užitke koji se mogu osjetiti na rajskim planetima, i na kraju dostići oslobođenje. Jednostavno ponizno nudeći poštovanje neizrecivom Gospodinu Vishnuu koji leti na Garudinim leđima. Čak ako samo na ovaj dan osoba oda poštovanje Gospodinu Vishnuu može dostići dobrobit jednaku onoj koja se stječe vršenjem velikih strogosti dugo vremena, potpuno ovladanim čulima. Čak ako je netko počinio neopisivo odvratan grijeh, može se osloboditi paklenih kazni odavajući počast Gospodinu Sri Hariju, koji oslobađa od svih grijeha.

Mantrajući Sveta Imena Gospodina Vishnua, na ovaj dan, osoba stječe dobrobit kao da je obišla sva sveta mjesta na ovom svijetu. Tko god mantra Sveta imena – Rame, Vishnua, Janardana ili Krsne – posebno na ovaj ekadasi – nikada neće vidjeti prebivalište gospodara smrti, Yamaraje. Niti će bhakta koji posti na ovaj ekadasi, koji Mi je jako drag, vidjeti podzemne svjetove.

I vaishnave koji kritiziraju Gospodina Sivu i Saivite (Saivite) i oni koji kritiziraju Mene, odmah odlaze na paklene planete. Milost dobivena žrtvovanjem stotinu konja i žrtvovanja Rajasuya nije jednaka ni 1/16 milosti koju bhakta stekne posteći na ovaj Ekadasi. Ustvari, u sva tri svijeta nema veće dobiti od posta na ovaj dan i ništa nije povoljnije i ne može pročistiti od grijeha kao ovaj Ekadasi, dan Gospodina lotosovog pupka, Padmanabhe.

O kralju, dokle god osoba ne počne postiti na dan Gospodina Padmanabha nazvan Papankusha Ekadasi, neće se riješiti grijeha, nego će ga i dalje grijesi njegove prošlosti pratiti kao vjerna žena. U sva tri svijeta ne postoji dobrobit koja se može mjeriti s dobrobiti koja se stječe postom na ovaj Ekadasi. Onaj tko s vjerom posti na ovaj Ekadasi nikada neće vidjeti utjelovljenje Gospodara smrti Yamaraje. Tko želi dostići oslobođenje, uzdizanje na rajske planete, dobro zdravlje, lijepu ženu, zdravlje, te žitarice treba samo postiti na ovaj Pashunkusha Ekadasi. O kralju, ni Ganga, Gaya, Kashi, ni Pushkara ni Sveto mjesto Kuruksetra ne mogu donijeti toliku dobrobit kao ovaj Pashunkusha Ekadasi.

O Maharaja Yudhishthira, zaštitniče svijeta, nakon slijeđenja ekadasija tijekom dana, osoba treba ostati budna cijelu noć nastavljajući i dalje biti zaokupljena slušanjem, mantranjem i služenjem Gospodina – zahvaljujući čemu će lako dostići Vrhovno prebivalište Gospodina Vishnua, i ne samo to, nego će 10 generacija njegovih predaka s majčine strane, 10 generacija predaka s očeve strane i 10 generacija sa ženine strane biti oslobođeni samim pridržavanjem posta na ovaj Ekadasi. Svi ovi preci poprimit će svoj izvorni, četveroruki transcendentalni oblik. Nosit će žutu odjeću, biti će okićeni lijepim vijencima i doletjet će u duhovno kraljevstvo na leđima Garude, velikog neprijatelja zmija. Ovu dobrobit stječu svi Moji bhakte koji jedanput ispravno proslave Papankusha Ekadasi.

O najbolji među kraljevima, čak i dijete, mladić ili starac posteći na ovaj Ekadasi može se osloboditi grijeha i osloboditi se patnji grešna rođenja. Svi oni koji poste na ovaj Ekadasi oslobađaju se svih grijeha i vračaju se u duhovno prebivalište Gospodina Sri Harija. Svi koji daruju zlato, sezamovo sjeme, plodnu zemlju, krave, žitarice, pitku vodu, kišobran ili par cipela na ovaj povoljan Sveti dan, nikada neće posjetiti Yamarajino prebivalište, koji uvijek kažnjava grešnike.

O kralju, na ovaj Ekadasi, čak bi se i siromašni najprije trebali okupati a zatim dati u milostinju nešto u skladu s njihovim mogućnostima.

Tko izvodi žrtvovanja i pomaže ljudima, ili gradi javna okupljališta, odmarališta, vrtove ili kuće ne pati od Yamarajinih kazni. Ustvari, treba se shvatiti da je onaj tko je u prošlom životu obavljao takve pobožne djelatnosti nagrađen dugim životom, bogatstvom, dobrim rođenjem ili oslobođen svih bolesti. Ali onaj tko slavi Pashunkusha Ekadasi odlazi u prebivalište Vrhovne Božanske Osobe, Visnua".

Gospodin Krsna na kraju je zaključio: "Tako sam ti pobožni Moj Yudhisthira opisao slavne povoljnosti Pashunkusha Ekadasija."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 72 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5305 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::