Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko na kraju života napusti svoje tijelo sjećajući se Mene odmah dostiže Moju prirodu. U to nema sumnje.
-- Bhagavad-gita 8.5 --
Pojmovnik ::
 

Gita jayanti   Gītā jayanti

 
Dan kada je izgovorena Srimad Bhagavad-gita.
 
 

Na Današnji se dan obilježava obljetnica u čast dana kada je Gospodin Sri Krsna izgovorio Srimad Bhagavad-gitu Svom najdražem bhakti Arjuni na mjestu koje je danas poznato kao Jyotisar Tirtha, između zaračenih obitelji Kurua i Pandava na Kuruksetri. Ako netko želi može posjetiti ovo mjesto i vidjeti spomenik koji je podignut u čast Krsni kao Parthasarati (vozaču bojnih kola) i Arujni ratniku na njegovim bojnim kolima.

Bhakte tradicionalno odlaze na Kuruksetru (Dharmaksetru) i recitiraju Bhagavad-Gitu od ranog jutra pa sve do sljedećeg jutra, vrše arati za Bhagavad-Gitu i za Krsnu i  Arjunu na bojnim kolima, nude lampe "deep daan" Brahma Sarovaru, izgovaraju stihove, shobha yatre i predavanja o važnosti ovoga dana.

Bhakte koje nisu u mogućnosti otići na Jyotisar Tirthu trebaju se sjećati ovog blagoslovljenog događaja recitirajući Bhagavad-Gitu, izvoditi Bhagavad-Gita ahuti za svaki stih ili odabrati poglavlje za žrtvenu vatru, ili raspravljati sa drugim bhaktama o temama iz Bhagavad-Gite. Vrlo povoljna aktivnost za ovaj dan je dijeljenje Bhagavad-Gite.

Sjetite se prizora;

Vojska Pandava zauzima zapadnu stranu bojišta na Kuruksetri. Okreću se prema istoku. Vojska im je smještena pokraj jezera. Bijeli kraljevski kišobran je opažen unutar vojske Kaurava. Vojnici se počinju pripremati, čekaju da bitka počne. Pušući u školjku koja stvara veliku buku i udarajući u bubnjeve i druge razne instrumente koji najavljuju skori početak rata. Uzbuđenje raste.

Ratnici obiju strana se susreću i dogovaraju pravila ratovanja. Samo će se ravnopravni ulaziti  u izravne dvoboje. Oni koji se predaju, neće biti ubijeni. Vozači bojnih kola, životinje ili sluge koji nisu ratnici neće se napadati. Dogovorena su još neka pravila koja su bila tipična za Dharma-Yuddhu, po kojim će rat pravedno završiti, obje strane su se složile.

Večer prije početka rata, mudrac Vyasa posjetio je palaču Dhritarastre, koji je bio njegov sin, i nagovijestio mu da se spremaju užasni dani. "Uskoro će svi tvoj sinovi i kraljevi biti ubijeni. To je volja sudbine. Tako je određeno, stoga ne žali. Darovat ću ti vid, tako da možeš vidjeti rat". Dhritarastra je bio potresen oštrim riječima mudraca. Rekao je "Moj gospodine, cijeli život sam slijep. Ne želim gledati svoje sinove kako umiru na bojištu. Ako me netko može izvještavati o ratu kao promatrač, bio bih zadovoljan." Vyasa reče," Sanjaya će dobiti moć da vidi sve što se događa na bojištu. Moći će vidjeti što se događa i danju i noću. Moći će čak i spoznati misli osoba koje će sudjelovati u ratu. Neće biti umoran niti iscrpljen. Kobno znamenje je iznad Kuruava." Rekavši to veliki mudrac nesta. (Nakon toga cijeli prikaz rata Sanjaya je opisao slijepom kralju Dhritarastri)

Duryodhana je bio zauzet raspoređivanjem svoje vojske na bojištu. Rekao ju Dussanshani "Pobrini se da zaštitiš našeg djeda, Bhishmu. Sva bojna kola i ratnici trebaju bit postavljeni prema Bhishmi. On sam je sposoban uništiti uništiti cijelu vojsku Pandava predvođenih Dhristadhyumnom. Posebnu pažnju trebamo posvetiti ubijanju Shikhandi. On može predstavljati opasnost za Bhishmu.

Zatim (jedna Akshauhini se sastoji od 21870 bojnih kola, 21870 slonova, 65610 konjanika, i 109350 pješaka) je akshauhini vojske Kuruava raspoređena u Vyuha (bojnu formaciju), a jedna je akshauhini bila pod izravnom Bhishminom zapovjedi. Bhishmina bojna kola su bila obojena u bijelo-srebrno, vukli su je bijeli konji, zastava na kolima je bila zlatna sa njegovim osobnim znamenjem. Sunce se uzdizalo u zlatnu zoru. Bhishma se obratio svojim vojnicima, " Danas je vrlo povoljan dan. Vrata raja su otvorena svim Kshatriyama koji će imati sreće umrijeti u bitci. Nije dobro za Kshatriyu da umre u krevetu ili od bolesti. Bojište je jedino uzvišeno mjesto za umiranje.  Ne razmišljajte o sutra nego dajte sve od sebe da pobijedite.

Karna je bio jedini ratnik koji nije sudjelovao u ratu. Bhishmin glavni čuvar bio je Ashwathama, kojem su pomagala još sedmorica ratnika. Salya i Bhurishrava su bili među njima. Duryodhanina zastava ponosno je vihorila na njegovim bojnim kolima.

Vidjevši silnu vojsku Kaurava, Yudhisthira reče Arjuni. "Njihova vojska golema. Imaju 11 akshauhinia a mi imamo samo sedam. Koja je najbolja bojna formacija za našu vojsku. Bhishma je užasno strašan". Arjuna reče; "Oni će svoju vojsku rasporediti u "Vyuhu" zvanu "Vajra". To je najdraža formacija Gospodina Indrine".

Dhristadhyumna je bio u središtu vojske. Bhima, Yudhisthira, su ga štitili a Arjuna je pomagao Shikhandi. Najistaknutija zastava na strani Pandava je bila Arjunina, Gospodin Hanuman osobno je bio na njoj, vozio ga je Krsna, a kola su vukli bijeli konji. Svi kojima su poznate činjenice, pozdravljaju Krsnu. Krsna reče Arjuni; "Vidiš li vojsku Kaurua, predvodi ju tvoj stari djed. Lav među junacima Kaurava, tvoja je prva žrtva".

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 116 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4662 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::