Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko je tako transcendentalno utemeljen odmah spoznaje Vrhovni Brahman i ostaje potpuno radostan. Nikada ne jadikuje niti za ičim žudi. Jednako se ophodi prema svakom živom biću. U takvom stanju dostiže čisto predano služenje Mene.
-- Bhagavad-gita 18.54 --
Pojmovnik ::
 

Pavitropana Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bh. Ivan A.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Bhavishya Purane

Sri Yudistira Maharaja reče," O Madhusudhana, O ubojice demona Madhua, molim te budi milostiv opiši mi Ekadasi koji se nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Shravana (srpnja - kolovoza).

Gospodin Sri Krišna odgovori; Da. O kralju, rado ću opisati ti opisati te slave, zato što i samim slušanjem o ovom svetom Ekadasiju osoba stječe milost kao da je izvršila žrtvovanje konja.

U zoru Dvarpara-yuge živio je kralj po imenu Mahijita, koji je vladao kraljevstvom Mahismati-purijem. Zato što nije imao sina, cijelo mu se njegovo kraljevstvo činilo neobično tužnim. Oženjen čovjek koji nema sina ne može postići nikakvu sreću u ovom ili slijedećem životu.

Sanskritska riječ za "sina" jest putra. Pu je ime za određeni pakao, a tra znači "osloboditi". Tako riječ putra znači, "osoba koja oslobađa od pakla po imenu Pu".

Zato bi svaki oženjen čovjek trebao imati barem jednog sina i pravilno ga odgajati; tako će biti oslobođen od paklenog uvjetovanja života.

No, ova instrukcija ne odnosi se na ozbiljne sluge Gospodina Visnua ili Krsne, jer Gospodin postaje njihov sin, otac i majka.

Nadalje Cankaya Pandita kaže, "satyam mata pita jnanam dharmo bhrata daya sakha santih patni ksama putrah sadete mama vandahavah, "

Istina je moja majka, znanje je moj otac, moje djelatnosti su moj brat, ljubaznost je moj prijatelj, smirenost je moja žena, a oproštaj je moj sin. Ima ih 6 članova moje obitelji. Između 26 odlika Gospodinovog bhakte, oproštaj je najviši." Stoga se bhakta treba dodatno truditi kako bi razvio ovu odliku.

Ovdje Cankaya kaže, "oproštaj je moj sin", i zato Gospodinov bhakta, čak i ako je na putu odvojenosti, može svetkovati Putrada Ekadasi i moliti da dobije ovog milostivog «sina».

Dugo vremena ovaj kralj je pokušavao dobiti nasljednika, ali bez uspjeha. Vidjevši da mu godine prolaze bez uspjeha, Kralj Mahjita postao je izuzetno nervozan. Jednog dana okupio je svoje savjetnike i rekao: "Nisam počinio nikakav grijeh u ovom životu, a u mojoj riznici nema nepošteno stečenoga bogatstva. Nisam oduzimao ponude brahmanama i polubogovima. Kada sam poveo ratove i pokorio kraljevstva, slijedio sam pravila i principe ratovanja i zaštitio ljude kao da su bili moja vlastita djeca. Kaznio bi svoje rođake ako su prekršili zakone, a ako je moj neprijatelj bio dobar i religiozan,  prihvaćao sam ga. O dvaput rođene duše, iako sam religiozan i odani sljedbenik Vedskih standarda, moj dom je još uvijek bez sina. Ljubazno vas Molim recite mi razlog "

Slušajući, kraljevi savjetnici brahmane, međusobno su raspravljali o ovoj temi, a za dobrobit kralja posjetili su mnoge asrame velikih mudraca. Na kraju su došli do mudraca koji je bio pročišćen i samozadovoljan, i koji se strogo pridržavao  zavjeta posta. Potpuno je kontrolirao svoja osjetila, pobijedio je ljutnju, i bio je upućen u vršenje propisanih dužnosti. Zaista je ovaj veliki mudrac bio ekspert u svim zaključcima Veda i čak je produžio svoju životni vijek od Gospodina Brahme.

Njegovo ime bilo je Lomasa Rsi, i znao je budućnost, prošlost i sadašnjost. Poslije svake kalpe koja je prošla, jedna dlaka s njegovog tijela bi opala, (jedna kalpa ili 12 sati gospodina Brahme, jednaka je 4,320,000,000 godina.) Svi kraljevi savjetnici brahmane radosno su mu pristupali, jedan po jedan, i odavali mu dužno poštovanje.

Očarani ovom velikom dušom savjetnici kralja Mahajita iskazali su mu poštovanje i s velikim poštovanjem mu se obratili.: "Samo zbog velike sreće, O mudrače,  dopušteno nam je da te vidimo."

Lomasa Rsi vidjevši kako se mu klanjaju odgovori: "Dopustite mi da znam zašto ste došli. Zašto me hvalite? Učiniti ću sve da riješim vaše probleme, jer mudraci poput mene imaju jedini interes pomoći drugima. Ne sumnjajte u to."

Lomasa Rishi je imao sve odlike zbog kojeg je bio Gospodinov bhakta.

Kao što je rečeno u Srimad-Bhagavatamu (5:18:12):

yasyasti bhaktir bhagavti akinchana sarvair gunas tatra samaste surah
harav abhaktasya kuto mahad guna manorathenasti dhavato bahih

"U onome koji je usavršio svoj devocijsku službu prema Krsni, sve dobre odlike Krsne i polubogova se manifestiraju. Štoviše, onaj koji nema devociju prema Vrhovnoj Božanskoj Osobi, nema dobre odlike jer je u mentalnim špekulacijama materijalne egzistencije, koja je vanjska odlika Gospodina."

Kraljevi savjetnici rekoše; "Došli smo tebi, O veliki mudrače, da te pitamo za pomoć u rješavanju ozbiljnog problema. O mudrače, ti si kao Gospodin Brahma. Uistinu, nema boljeg mudraca u cijelom univerzumu. Naš Kralj Mahajit nema sina, iako je suzdržan i štiti nas kao da smo njegovi sinovi. Vidjevši ga tako nesretnog, jer je bez sina, i mi smo postali veoma nezadovoljni. I zato smo, O veliki mudrače, zašli u šumu vršiti brojne strogosti. Tako smo srećom došli do tebe. Svačija želja je da postane uspješan baš kao i ti. Zato te ponizno molimo da nam kažeš kako da naš kralj dobije sina."

Čuvši ovu iskrenu ispovijest, Lomasa Rsi se na trenutak zadubio u duboku meditaciju i sagledao kraljev prethodni život. Onda je rekao: "Vaš vladar je u prijašnjem životu bio trgovac i osjećajući se bogatim počinio je smrtni grijeh. Putovao je u mnoga sela kako bi prodavao svoju robu. Jednom je u podne na dan nakon Ekadasija, koji dolazi za vrijeme četrnaestodnevnice mjeseca Jyeshtha (Trivikrama - Svibanj - Lipanj), ožednio dok je putovao iz mjesta u mjesto. Došao je na prekrasno jezerce na rubu sela, kada je htio piti, došla je krava sa svojim tek oteljenim teletom. Oboje su također bili žedni, jer je vrućina bila izuzetno jaka, ali kada su krava i tele počeli piti, trgovac im je bezobrazno pokazao da odu i sebično se napio. Ova uvreda protiv krave i njezinog teleta, rezultirala je tim da vaš kralj bude bez sina. Ali dobra djela koja je počinio u prošlom životu dali su mu vladavinu nad mirnim kraljevstvom."

Čuvši sve ovo, kraljevi savjetnici su rekli; "O glasoviti mudrače, čuli smo da se u Vedskim spisima spominje da osoba može poništiti svoja grešna djela stječući milost. Molimo te budi milostiv pa nam reci što naš kralj mora učiniti kako bi poništio grijehe; molimo te budi milostiv prema njemu kako bi se mali princ rodio u njegovoj obitelji."

Lomasha Rsi reče: "Postoji Ekadasi zvan Putrada, koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Sravana. Na ovaj dan svi, uključujući i vašeg kralja, trebate postiti i cijelu noć ostati budni, strogo poštujući pravila i principe. Onda trebate dati kralju sve dobrobiti koje ste stekli ovim postom. Ako slijedite moje upute, on će sigurno biti blagoslovljen dobrim sinom."

Kraljevi poslanici su bili zadovoljni ovim odgovorom i ponudili su mu svoje ponizno obožavanje.

Kada se mjesec Sravana približio, kraljevi savjetnici sjetili su se savjeta Lomasha Rsija, i prema njihovom naputcima svi su građani Mahismati purija, kao i sam kralj počeli post na Ekadasi. Sljedećeg dana, na Dvadasi, stanovnici su mu ljubazno dali svoje stečene dobrobiti. Pod snagom svih ovih blagoslova, kraljica je ostala trudna i rodila najljepšeg sina.

O Yudhisthira, Gospodin Krsna zaključi, Ekadasi koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Sravanam postao je po tome poznat kao Putrada (najbolji od sinova).

Tko god želi sreću u ovom svijetu, svakako treba postiti od žitarica i mahunarki na ovaj sveti dan. Zaista tko samo čuje ove slave o Putrada Ekadasiju, u potpunosti se oslobađa grijeha, blagoslovljen dobrim sinom i sigurno dostiže rajske planete nakon smrti.

Tu završava priča o Shravana-sukla Ekadasiju, ili Purtrada Ekadasiju iz Bhavishya Purane.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 56 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4662 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::