Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Da bih izbavio pobožne, uništio bezbožne i ponovno uspostavio načela religije, pojavljujem se milenij za milenijem.
-- Bhagavad-gita 4.8 --
Pojmovnik ::
 

Rupa Gosvami    Rūpa Gosvāmī

 
Jedan od šestorice Gowamija iz Vrindavane, glavnih sljedbenika Caitanye Mahaprabhua. Srila Rupa je najveći autoritet za znanost o rasi, ljubavnim razmjenama s Bogom, koju je objasnio u svojim djelima Bhakti-rasamrta-sindhu i Ujjvala-nilamani. Također je bio istaknuti pisac drama i pjesnik.
 
 

Inkamacija je Rupe Manjari i mlađi brat Sanatane Goswamija.

Povukao se iz državne službe i otišao u susret Caitanya Mahaprabhuu u Prayagu. Tu ga je na obali Dasasvamedha-ghata Caitanya Mahaprabhu 10 dana poučavao o predanom služenju, te ga opunomoćio pisati knjige i u Vridavani iskopati mjesta Gospodinovih zabava. Gospodin je natopio srce Rupe Goswamija duhovnom moći tako da je on mogao oživjeti dijelatnosti Krsne u Vrndavani, koje su bile potpuno zaboravljene.

Prvi je učenik Caitanye Mahaprabhua i veoma je drag Gospodinu. Prekinuo je sve veze s obitelji, prihvatio odvojeni red života i razdijelio svoj novac. Pošto je bio otjelovijenje ekstatične ljubavi Caitanye Mahaprabhua, prirodno je bio vrlo lijep. Želio je da Caitanya Mahaprabhu živi viječno u srcima svih bhakta, tako da oni mogu razumijeti i kušati ljubavne zabave Radhe i Krsne.

1516.g. Rupa i Sanatana došli su u Vrindavanu obnoviti mijesta Krsninih zabava, sagraditi hramove, instalirati Božanstva, te započeti Njihovo obožavanje kao i napisati mnogobrojne bhakti sastre.

Najviše je utemeljio put koji slijede sljedbenici Caitanye Mahaprabhua. Utemeljio je sankirtan pokret.

Objasnio je da možemo postati nezagađeni u ovom materijalnom svijetu ako je naša ambicija služiti Krsnu.

Veliki je acarya Gaudiya vaisnava sampradaye. Opisuje se kao Bhakti-rasacarya (onaj tko zna svrhu predanog služenja). Nakon odlaska Caitanye Mahaprabhua 1534.g. postao je lider Gaudiya vaisnava koji su postali poznati kao Rupanuge. Otkrio je Božanstvo Vrndadevi kod Brahma Kunda kao i Božanstvo Govinde. Kaže se da onaj tko ne uzme njegovo utočište ne može ući u zabave Caitanye Mahaprabhua, a onaj tko ne uzme utočište Rupe Manjari ne može ući u povjerljive zabave Radhe i Krsne.

Napisao je mnoge knjige:

- Bhakti rasamrta sindhu - Ocean nektara predanosti (najvažnija) - možemo shvatiti svrhu predanog služenja Krsne i transcendentalnu draži koje se stječu takvim služenjem;
- Ujjvala-nilamani - do krajnjih granica se mogu shvatiti ljubavne zabave Radhe i Krsne;
- Vidagdha-Madhava i Lalita-Madhava – vrlo su važne drame iz kojih možemo shvatiti sve draži zabava Gospodina Krsne;
- Dana-keli-kaumudiLaghu-bhagavatamrta - prirodni su komentar na aforizme Vedanta sutre u kojima dokazuje da je Krsna a ne Narayana izvorna Svevišnja Božanska Osoba itd.

Ušao je u samadhi 1564.g. u dvorištu Radha-Damodara hrama.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 33 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2764 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::