Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Pojmovnik ::
 

Jhulana Yatra   Jhulana Yatra

 
Festival ljuljanja Radhe i Krsne.
 
 

Jedan od najznačajnijih događaja u svetom gradu Vrindavanu je proslava Jhulan Yatre, festivala ljuljanja Radhe – Krsne. U Vrindavanu među lokalnim mještanima i stanovnicima ovaj festival traje 13 dana. Ovo je jedan od najvećih festivala u Vrndavanu za vrijeme kojeg dolazi mnoštvo ljudi. Doslovno na stotine tisuća posjećuje Vrindavan za vrijeme ovog vrlo povoljnog razdoblja svetog Shravana mjeseca (srpanj – kolovoz). Luksuzne ili jednostavne, ljuljačke su najčešće napravljene od zlata ili srebra.

U Sri Vrindavanu pet dana se u mnogim od 5000 hramova, mala Utsav-vighraha instalirana Božanstva (Vijay-utsav bera) iznose s oltara i polažu u savršeno ukrašenu ljuljačku u templ room-u. Nakon što je izvršeno tradicionalno arati obožavanje, Božanstva se zaljuljaju. Članovi kongregacije pozivaju se da sudjeluju. Svaka osoba nudi latice cvijeća i personalne molitve, zatim nekoliko puta zanjišu ljuljačku, dok ostali članovi pjevaju Hare Krsna, Jaya Radhe Jaya Krsna jaya Vrindavan, ili Jaya Radhe, Jaya Jaya Madhava dayite u kirtanu. Ugođaj ovog festivala je poseban užitak u kojem svatko ima priliku intimno služiti Radhu i Krsnu.

Ovaj festival se također održava i u ostalim dijelovima Indije u ovom svetom Shravana mjesecu. Npr. u Jagannath Puri-ju za zadovoljstvo Gospodina Jagannatha ovaj festival počinje na Shravana Shukla Dashami ( 10-tu mjesečevu mijenu svijetle četrnaestodnevnice) i traje do Pratipada ( prve mijene tamne četrnaestodnevnice), razdoblje od sedam dana. Sri Madanmohan, Jagannath-ovo utjelovljenje Božanstva (vijay utsav), kao i Laxmi i Vishwadhatri polažu se na ukrašenu drvenu ljuljačku u Muktimandap (Jhulanmandap). Tu, štovatelji imaju priliku ljuljati Gospodina, tako sudjelujući u Njegovim zabavama. Na dan punog mjeseca  (Gamha Purnima ili Jhulan Purnima), slavi se pojava Gospodina Bhalabhadre.

A u Vrindavanu proslava počinje na Tritya (treći dan) svijetle četrnaestodnevnice Shravane i traje do noći punog mjeseca. U hramovima se za vrijeme ovog festivala Božanstva Radhe i Krsne ljuljaju na ljuljačci.


Neki od glavnih hramova koji slave ovaj festival su: Banke Bihari Hram i Radha-Raman Temple u Vrindavani, Dwarkadish hram u Mathuri, i Larily Lal Hram u Varsana.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 80 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2803 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::