Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Pojmovnik ::
 

Parsva (Vamana) Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bhakta Ivan A.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane

Śri Yudhišthira Maharađa upita Gospodina Śri Krišnu: "Koje je ime Ekadašija koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Bhadrapada (kolovoz- rujan), Hrsikeša mase. Koje je najpovoljnije božanstvo za ovaj Ekadaši, i koje dobrobiti ono donosi. Ljubazno mi otkrij ovo moj Gospodine."

Vrhovna Božanska Osoba Gospodin Śri Krišna obratio se svom slugi Yudhišthira slijedećim riječima: "Ovaj Ekadaši, je zvan Vamana Ekadaši, i za onoga tko ga slijedi, znači i veliku dobit i oslobođenje od materijalnih vezanosti. Zato što briše sve grešne posljedice, zove se i Jayanti Ekadaši. Čak i ako netko samo sluša njegove slave oslobađa od svih grešnih posljedica. Smatra se da donosi jednaku dobit kao i žrtvovanje konja. Nema boljeg Ekadašija od ovog, jer donosi oslobođenje vrlo lagano. Onaj tko se istinski želi osloboditi grijeha materijalnog svijeta, treba postiti na Vamana Ekadaši.

Dok prakticira ovaj sveti post, Vaisnava treba obožavati Svevišnjeg Gospodina u njegovom Vamanadeva obliku, inkarnacije patuljka, čije su oči kao latice lotosa. Na ovaj način obožava sva božanstva uključujući Brahmu, Višnua, i Šivu, a nakon smrti sigurno odlazi u prebivalište Śri Harija. U sva tri svijeta ne postoji važniji post. Važnost ovog Ekadašija je u tome što se na taj dan usnuli Gospodin Višnu okrenuo na drugu stranu; poznat je i kao Parivartini Ekadaši.

Maharađa Yudhišthira upita Gospodina "O, Janardana, molim Te odgovori mi na ovo pitanje. Kako je Vrhovni Gospodin spavao a zatim se okrenuo na drugu stranu. O Gospodine, kada ti spavaš sto se događa s drugim bićima? Molim te također mi reci kako si zarobio kralja demona, Bali Maharaju, kao i kako netko može zadovoljiti Brahmane prakticirajući Caturmasyu, koju si ti spomenuo u Chaturmasya-mahatmya u Bhavishya Purani? Budi milostiv i odgovori mi na ova pitanja."

Vrhovna Božanska Osoba Śri Krišna odgovori: " O Yudišhtira, lave među Kraljevima, rado ću ti ispričati ovaj povijesni događaj, čije čak i samo slušanje oslobađa osobu od grešnih djelatnosti."

"U treta-yugi živio je kralj po imenu Bali. Iako rođen u dinastiji demona (daitye), bio Mi je vrlo privržen. Pjevao je mnoge Vedske himne i izvodio žrtvovanja da bi Me zadovoljio. Obožavao je dvaput-rođene brahmane i sudjelovao u njihovom dnevnom obožavanju.. Ova velika duša, posvađala se sa Indrom i na kraju ga porazila u bitci. Bali je preuzeo cijelo njegovo rajsko kraljevstvo, koje sam Ja osobno dao Indri. Zato su Mi Indra i ostale deve (polubogovi), zajedno sa mnogim Velikim mudracima, pristupili i požalili se na Bali Maharaju. Prišli su mi glava pognutih do zemlje ponudivši Mi mnoge molitve iz Veda, obožavali su Me zajedno sa svojim duhovnim vođom Brhaspatiem. Zato sam se odlučio pojaviti na njihovoj strani kao patuljak Vamandeva, Moja peta inkarnacija.

Kralj Yudhišthira dalje zapita, "O Gospodine, kako je moguće da pobijediš tako moćnog demona, dolazeći kao patuljak brahmana. Molim te objasni ovo svom vjernom bhakti."

Vrhovna Božanska Osoba, Śri Krišna odgovori: "Iako patuljak, bio sam Brahmana, stoga sam prišao kralju Baliu znajući da je pobožan i zatražio od njega da mi da u milostinju komad zemlje. Rekao sam "O Daityaraj Bali, molim te daj mi samo tri koraka zemlje u milostinju. Ovako mali komad zemlje biti će dobar kao tri svijeta za mene". Bali je udovoljio Mojoj želji bez duže rasprave. Ali čim je odlučio dati mi zemlju, Moje tijelo se počelo povećavati u veliki transcendentalni oblik. Prekrio sam cijelu zemlju svojim nogama, cijelu Bhuvarloku Svojim bedrima, Swarga nebo Svojim strukom, Mahasraloku trbuhom, Janaloku prsima, Tapaloku Svojim vratom, i Satyaloku Svojim glavom i licem. Prekrio sam cijelu materijalnu kreaciju. Uistinu, sve planete univerzuma, uključujući i sunce i Mjesec, bili su obuhvaćeni mojim Divovskim oblikom."

"Vidjevši ovo, svi polubogovi, uključujući i Indru i Shesu, kralja zmija, počeli su pjevati Vedske himne i nuditi Mi molitve. Zatim sam uzeo Balija u ruke i rekao mu, "O, grešniče, Ja sam prekrio cijelu zemlju jednim korakom, i sve planete drugim. Gdje ću sada napraviti treći korak koji si mi obećao.?"

"Čuvši to, Bali Maharaja se ponizno poklonio i ponudio Mi svoju glavu za treći korak. O Yudhišthira, stao sam na njegovu glavu i poslao ga na Patalaloku. Vidjevši ga tako poniznog postao sam veoma zadovoljan i rekao sam Baliu da ću vječno prebivati u njegovoj kući. Zato je na dan Parivatartini Ekadašija, koji se događa tokom četrnaestodnevnice mjeseca Bhadra (kolovoz-rujan), Bali sin Virochana, unuk Prahlade, instalirao Moje Božanstvo u svojoj kući.

"O kralju, do Haribhodini Ekadašija, koji se održava, tijekom sunčanog dijela mjeseca Karttika, Ja spavam u oceanu mlijeka. Dobrobit za svakog tokom ovog perioda je posebno moćna. Zato bi trebao slijediti Parivartini Ekadaši vrlo ozbiljno. On posebno pročišćava i zato čisti od grešnih djelatnosti. Na ovaj dan vjerni bhakte trebali bi obožavati Gospodina Trivikramu, Vamanadeva, koji je Vrhovni otac, jer se na ovaj dan, okrećem na drugu stranu.

"Ako je moguće, na ovaj dan se treba kvalificiranoj osobi ponuditi jogurta pomiješan sa rižom, srebra, i ostati budan cijelu noć. Ovaj jednostavni primjer osloboditi će nas od materijalne vezanosti. Onaj koji obožava Parivartini Ekadaši, na način koji sam opisao, sigurno će postići sreću u ovom svijetu, kao i u Božjem kraljevstvu. Netko tko samo jednostavno s ljubavlju sluša ovu priču dostići će planete polubogova i sjati poput Mjeseca, tako je moćno vršenje ovog Ekadašija. Zaista, moćno je kao tisuću žrtvovanja konja."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 73 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4922 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::