Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 23.10.07. 14:38
 

Izvještaj o Deva-devi pr.

 
Piše: Vrsabha d.
 
 

Dragi bhakte, pamho.

   04. kolovoza sam po prvi puta posjetio Deva-Devu prabhua u lječilištu Krapinske Toplice. Njegova situacija je puno složenija nego što vi vjerojatno mislite. Ja sam sve do jučer mislio da  osoblje lječilišta o njemu vodi zadovoljavajuću brigu i da je status njegovog zdravstvenog osiguranja stabilan. Ali, nije tako. Njemu su još uvijek potpuno paralizirani lijeva ruka i noga. I pošto ne može sam otići u WC, prinuđen je prirodne potrebe izvršiti u pelene koje osoblje lječilišta mijenjaju tek kada se njima hoće. Žene koje su zaposlene da vode brigu o nepokretnim bolesnicima – imaju vrlo malu plaću, pa zato nisu baš motivirane da vrše svoje dužnosti kako bi trebalo. Ista stvar je i sa "tuširanjem" koje se obavlja 1-2 puta tjedno.

   Kada sam došao kod njega, krevetna posteljina mu je bila prljava i puna mrvica od prasadama, što ukazuje na činjenicu da se o njemu i drugim bolesnicima ne vodi adekvatna briga koja bi se očekivala od jednog lječilišta takvog statusa. Koristim ovu priliku da istaknem hvale vrijednu službu koju Deva-Devi svakodnevno pružaju Hanuman prabhu i njegova supruga Remuna. Oni mu svakodnevno donose prasadam koji kuhaju kod kuće ili donose iz Zagrebačkog hrama. To ja zovem praktična primjena predanog služenja – dokaz da su razumjeli suštinu vaišnavske filozofije (ljubav i služba za druge vaišnave). Na taj način se osigurava jednosmjerna karta do duhovnog svijeta. Sve dok tu lekciju ne naučimo ovdje u materijalnom svijetu – morat" ćemo se rađati ponovo i ponovo do trenutka kada spontano dođemo do te razine služenja koja je standardna za stanovnike duhovnog svijeta.

   Druga važna poanta je ta da se Deva-Deva trenutno liječi na račun države. Koliko će dugo Deva-Deva još moći koristiti dobrobiti državnog lječenja – POTPUNO JE NEIZVJESNO, jer pošto kod njega nema dovoljno brzog napretka ozdravljenja koje bi zadovoljilo standarde uprave lječilišta – on bi se uskoro mogao naći "na ulici" PREPUŠTEN SAMOME SEBI I MILOSTI DRUGIH LJUDI (pretpostavljam, vaišnava).

   Relativno nedavno mu je u posjeti bila sestra koja je tri tjedna vodila pravilnu brigu o njemu. Iz praktičnih  razloga morala se vratiti u Bosnu jer joj vrijeme i obaveze nisu omogućavali drugačije. Njegova biološka porodica je vrlo siromašna, tako da ne dolazi u obzir da bi se on mogao osloniti na njihovu pomoć ako bi se nenadano i prijevremeno našao izvan lječilišta. Zbog nedovoljnih financijskih sredstava – njegovi roditelji nisu mogli priuštiti da ga do sada posjete.

   Ovo je trenutak da apeliram na vašu pomoć. Evo kako Deva-Devi možete pomoći na tri načina.

1) Možete ga posjetiti. Najveći poklon će mu biti vaše društvo, iskrena briga i RIJEČI OHRABRENJA. U njemu treba stvoriti vjeru u apsolutno izlječenje – što je zaista MOGUĆE. Tom prilikom ga možete staviti na kolica i izvesti u park. Prilikom dolaska u lječilište, javite se medicinskim sestrama na drugom katu i pitajte za Dragana Stojisavljevića. Pošto njegove terapije traju dopodne – najbolje vrijeme za posjetu je od 15:00 do 19:00. Za telefonsku komunikaciju sa Deva-Devom (ili ostale informacije vezanim uz njega), nazovite mataji Zrinku na broj: 098/9696413. Ona je u Zadru, ali je u svakodnevnom kontaktu sa njim i zna kada je dobro i kada nije dobro nazvati ga.

2) Ukoliko možete izdvojiti nekoliko dana vremena – bilo bi izvrsno ako bi mogli boraviti u kući mataji Marije koja nudi sve na raspolaganje onima koji bi uz Deva-Devu mogli provesti većinu dana služeći ga po zadovoljavajućim standardima i pomažući mu da prohoda. Pri tome nije važno da li ste u muškom ili ženskom tijelu. Čak nije važno da ste stručno obrazovani za takvu vrstu pružanja pomoći. Važna je želja i osjećaj samilosti. Kao što rekoh, mataji Marija (Lokešina supruga) ima kuću u Krapinskim Toplicama i možete je kontaktirati na tel. broj (fiksni) 049/232-388, (mobitel) 099/6936281. Bilo bi najidealnije ako bi mogli imati više dobrovoljaca i napraviti raspored službe tako da ga netko može služiti svaki dan. (Ja osobno idem u Irsku 12-og kolovoza kako bi si probao za nekoliko tjedana zaraditi za nekakav polovni auto koji mi treba u Hrvatskoj. Ovome kojega imam sada – uskoro ističe osiguranje, tako da ga moram tamo vratiti. Ali kada se vratim u Hrvatsku, osobno ću pokazati primjerom i učiniti nešto praktično za Deva-Devu).

3) Možete donirati financijska sredstva za troškove Deva-Devinih terapija koje sada snosi sam. Deva-Deva ima otvoren bankovni račun i na taj račun možete svakog mjeseca položiti svotu koja je u okviru vaših mogućnosti i dobre volje.

PLATITELJ: Vaše ime Prezime
PRIMATELJ: Dragan Stojisavljevic
BROJ RACUNA PRIMATELJA: 2386002-1000010160
MODEL: 00
POZIV NA BROJ ODOBRENJA: 3300266393
OPIS PLACANJA: Uplata za lijecenje Dragana Stojisavljevica

Za uplate iz inozemstva: IBAN: HR8123860023800156851, Swift kod: PDKCHR2X.

Za vas koji imate svoje firme: Vaša donacija bi se mogla tretirati kao porezna olakšica.

Također želim iskoristiti ovu priliku da se u Deva-Devino ime zahvalim svim vaišnavama koji su ga do sada posjetili u Krapinskim Toplicama, kao i vaišnavama iz Zadarske yatre koji su se svesrdno organizirali da mu pruže pomoć u prvih tri mjeseca dok je boravio u Zadru. Acyutananda prabhu je bio taj koji je organizirao prikupljanje donacija za njegovo izlječenje. Bit će vam interesantno za pročitati da je Deva-Deva prvih 10 dana nakon nesreće bio u komi i da je reagirao jedino na maha-mantru. U tom trenutku bi napravio jedva primjetljiv pomak desnom rukom.

Vaš sluga, Vrsabha das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 141 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 604 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::