Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nakon mnogo rođenja i smrti onaj tko ima pravo znanje predaje se Meni, znajući da sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša vrlo je rijetka.  
-- Bhagavad-gita 7.19 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 24.07.08. 13:30
 

Dandavats - Krsna, savršeni prijatelj

 
Napisao... Ajitananda dasa
 
 

Želja za prijateljstvom je univerzalna.Ona se temelji na našoj sklonosti da volimo nekoga.Tu sklonost je His Divine Grace A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada smisleno objasnio u svojoj knjizi ‘Nektar Devocije’, koja je jedna od glavnih knjiga filozofije u pokretu svjesnosti Krsne. 

U predgovoru, Srila Prabhupada  piše: “Osnovni princip živog bića je da mi svi imamo glavnu sklonost da volimo nekoga. Nitko ne može živjeti bez da voli nekoga drugoga. Ova sklonost postoji u svakome živome biću. Čak i životinja poput tigra, ima tu sklonost, makar je u prikrivenom stanju, i ta sklonost definitivno postoji u ljudskim bićima. Ono što nam fali, je na čemu temeljiti tu ljubav, a da bi svi bili sretni. Taj temelj je Krsna. ‘Nektar Devocije’ objašnjava kako da stimuliramo našu ljubav za Krsnom, i kako da se opet smjestimo u položaj u kojemu možemo uživati nas blaženi život.”

Vedska literatura nam govori da je naš originalni prijatelj Gospodin Krsna, Svevišnja Božanska Osoba. U materijalnom svijetu mi krivo pokušavamo ponovo uspostaviti taj vječni, prvobitni odnos sa Njime kroz razne privremene odnose, koji na kraju ne ispunjavaju nasu stalnu žudnju za savršenim prijateljstvom. Krsna, ili Bog je božanski izvor osjećaja ljubavi koji se može vidjeti u svim živi bićima. Vede objašnjavaju da nas Bog stvara iz svoje neiscrpne želje za ljubavnim razmjenama. Stoga je prijateljstvo sa njime originalno stanje duše.

Budući da smo vječno dio Krsne, postoji prirodna prisnost između Njega i nas.On prebiva u našim srcima kao Nadduša, i milostivo nas prati dok mi lutamo kroz svemir, život za životom, tragajući za vječnom srećom. Za razliku od nas, Bog posjeduje duhovnu viziju, koja nikad nije pomućena kontaktom sa materijom, i stoga je savršeno svjestan naše nesavršenosti.Kao nas pravi prijatelj, On nam iz svoje milosti prema nama, dopusta da učimo kroz svoje iskustvo, da su naši napori uzaludni, i sa ljubavlju nam skreće pažnju prema Njemu, prebivalištu sve sreće. Budući da je Gospodin Krsna  krajnje čist, njegovo prijateljstvo nikad nije okaljano materijalnom sebičnošću, koje kontaminira materijalne odnose.

U materijalnom svijetu, svatko se na kraju brine za svoje interese. Čak i naša prijateljstva su dio plana za naše vlastito uživanje. Suprotno tome, Gospodin Krsna nam uvijek želi krajnju dobrobit. Iako smo mu okrenuli leda, zavidni na Njegovoj poziciji Vrhovnog uživalaca, On nam i dalje pruža sve sto trebamo. Zrak, sunce, naše urođene sposobnosti, i bezbrojni drugi darovi su ciste naznake Njegove dobre volje.

I najveći izraz Krsninog prijateljstva je Njegovo društvo, koje nam On velikodušno nudi kroz razotkrivene spise, svetce, duhovne učitelje, koji se redovno pojavljuju kroz milenije da bi nas pozvali nazad u duhovni svijet. Privlačne, dinamične osobine duše imaju tendenciju da se u “umrtve” u materijalnom svijetu, zbog spajanja duše sa tupom materijom. Kao rezultat, zanos u materijalnim odnosima nestaje brzo. Postaje nam dosadno kada gledamo ista lica svaki dan. Ali Krsna nikad nije dosadan, jer  Njegove transcendentalne odlike su vječno svježe i vječno se šire. Vede izjavljuju da čak ako bi znanstvenici uspjeli prebrojati sva zrnca pijeska na plazi, ili sve atome u univerzumu, nikad ne bi uspjeli ni pretpostaviti kako izgleda samo jedna kapljica Njegovih blaženih, sve privlačnih odlika.

‘Nektar Devocije’ nam nudi prosvjetljavajući uvid u duhovne odlike Gospodina Krsne. Proučavajući to veliko djelo u duhu devocije, možemo produbiti naše razumijevanje Gospodina, i time razviti želju da upoznamo Njegovo uzvišeno prijateljstvo. Na primjer, ‘Nektar Devocije’ nam pokazuje da nitko nije zahvalniji od Gospodina Krsne, kao sto vidimo u Njegovima odnosima prema Njegovima prijateljima. Jednom je siromašni bhakta zvan Sudama ponudio Krsni par zrnca riže. Zato što je bio siromašan, nije mogao ponuditi Krsni neki vrijedan dar , kao što je želio, ali budući da je njegova ponuda bila  prožeta ljubavlju, Krsna ju je željno prihvatio i pojeo ih sa velikim zadovoljstvom. Iz velike zahvalnosti, Krsna mu je uzvratio tako da mu je dao tako veliko bogatstvo, koje ne može zamisliti čak ni najbogatija osoba na svijetu, i na kraju mu je bio dozvoljen ulazak u Krsnino duhovno prebivalište.

Slušajući o Krsninom bezgraničnom kapacitetu za zahvalnost, i kako On uzvraća ljubav svojih bhakta, možemo osjetiti inspiraciju da ponovo uspostavimo naše prijateljstvo sa Njime. Gospodin Krsna je također najvjerniji i najobazriviji prijatelj. On nas nikad neće napustiti ili dopustiti da se osjećamo odbačeno. Iako je Njegova sklonost da voli tako velika, da ima želje za odnosima sa svim živom bićima istovremeno, On to može napravit bez da zapušta bilo kojega od njih. Kada se pojavio na zemlji, ekspandirao se kroz Svoju mističnu moć, u mnoge osobne oblike, dajući duhovno blaženstvo, svakoj od Svojih šesnaest tisuća kraljica, i svaka od njih je mislila da Krsna prebiva samo sa njom. Još jedan razlog da je prijateljstvo sa Bogom toliko poželjno, je da je ono vječno. U materijalnom svijetu možemo stvoriti odnos sa nekom osobom, koji se čini uzvišene kvalitete, ali čak se i taj odnos brzo nestane, kao san.

U vrijeme smrti, karma nosi dvojicu prijatelja daleko jednog od drugoga, kao da su vlati morske trave, nošeni na vrhu morskog vala, nakratko spojeni, i onda zauvijek razdvojeni, kada val konačno dođe do obale. Srećom, to se ne događa, ako se sprijateljimo sa Krsnom.Odnos između Boga i živoga bića nikad ne prestaje. Čak i ako osoba počinje shvaćati Krsnu i nije totalno uspješna u duhovnom razvoju, nastavlja u idućem životu tamo odakle je stao, dok na kraju ne dostigne savršenstvo.

Budući da smo svi Krsnini sluge, važno je da se sjetimo da svaki pokušaj da Mu priđemo mora biti popraćen stavom služenja. Kao što je Gospodin, iz svoje milosti, uvijek okupiran izradom aranžmana koji ce usrećiti Njegove bhakte, tako i mi moramo pokušati djelovati za Njegovo zadovoljstvo. To je početak prave ljubavi. I za nas nema gubitka ako njegujemo naše devocijske osjećaje. U stvari služenje Krsne daje toliko zadovoljstva da se sam Krsna pojavio kao bhakta,  Gospodin Caitanya Mahaprabhu, da bi okusio to zadovoljstvo, i pokazao nam vlastitim primjerom, da nema veće težnje za živo biće od toga da dostigne prijateljstvo Gospodina Krsne.

Pokret za svjesnost Krsne se nalazi u direktnoj liniji nasljedstva, koja potječe od  Gospodina Caitanye. Osnovao ga je  Srila Prabhupada sa namjerom da pomogne onima koji su ozbiljno zainteresirani da probude svoju uspavanu ljubav prema Bogu. Njegova vrata su uvijek otvorena svima. Osobe koje žele savršeno prijateljstvo ce sigurno prihvati ovu divnu i jedinstvenu priliku da nađu trajnu duhovnu sreću u vječnom društvu Gospodina Krsne, savršenog prijatelja.

Preveo... Bh. Jurica

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 159 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 990 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::