Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbog svog dodira s materijalnom prirodom živo biće u materijalnoj prirodi slijedi puteve života, uživajući u tri gune materijalne prirode. Tako nailazi na dobro i zlo u raznim vrstama života.
-- Bhagavad-gita 13.22 --
Pojmovnik ::
 

Vyasa(-deva)    Vyāsa(-deva)

 
Veliki mudrac, Parasarin i Satyavatin sin. Postao je Panduov, Dhrtarastrin i Vidurin otac, a vodio je Pandave u teškim vremenima. Sanjayi je dao duhovnu viziju kako bi Dhrtarastri mogao pričati što se zbiva na Kuruksetri. Bio je i Sukin otac. Sastavio je Vede, Purane, Mahabharatu i Vedanta-sutru. Vidi: Dvaipayana Vyasa.
 
 
 

Poznat je kao, Krsna-dvaipayana, Dvaipayana, Satyavati-tua, Parasarya, Parasaratmaja, Badarayana, Vedavyasa itd.

Sin je Mahamunija Parašare, začet u maternici Satyavati prije njezina vjenčanja s Maharajom Santanuom, ocem velikog generala, djeda Bhismadeve.

Moćna je inkarnacija Narayane i širi vedsku mudrost svijetom. Zato mu se odaje poštovanje prilikom recitiranja vedskih spisa, osobito Purana.

Sukadeva Goswami bio je njegov sin, a rsi poput Vaisampayane bili su njegovu učenici za različite grane Veda.

Autor je velikog epa Mahabharate i velikog transcendentalnog spisa Bhagavatam. Sastavio je Brahma-sutre, Vedanta-sutre ili Badarayana-sutre.

Među mudracima uživa ugled zbog oštrih pokora. Kada je želio zapisati veliki ep Mahabharatu za dobrobit svih ljudi u dobu Kali, osjetio je potrebu za moćnim piscem koji bi mogao zapisati njegove riječi. Po naredbi Brahme, Sri Ganesha je preuzeo tu zadaću, pod uvjetom da Vyasadeva ne prestane govoriti ni na trenutak. Tako je Mahabharata bila napisana zajedničkim naporom Vyase i Ganeshe.

Po naredbi svoje majke Satyavati, koja se kasnije udala za Maharaju Santanua i na molbu Bhismadeve, najstarijeg sina Maharaje Santanua i njegove prve žene Gange, začeo je tri slavna sina, Dhrtarasthru, Pandua i Viduru.

Vyasadeva je sastavio Mahabharatu nakon bitke na Kuruksetri i nakon smrti svih junaka Mahabharate. Po prvi put je bila izgovorena na kraljevskom saboru Maharaje Janamejaye, sina Maharaje Pariksita.


Srimad Bhagavatam.1.9.6-7
 s

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 58 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1451 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::