Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Pojmovnik ::
 

Advaita Acarya   Advaita Ācārya

 
Jedan od pet članova Panca-tattve.
 
 

(Advaita znači - ne različit od Harija, a Acarya znači - učitelj, onaj koji širi kult predanog služenja i nema druge dužnosti osim da poučava druge predanom služenju)

Inkarnacija je Maha - Visnua (upravitelja kozmičke manifestacije koji kreira materijalni svijet kroz djelatnosti maye) i Sadasive (ekspanzija je Sadasive na Vaikuntha planetima koji je neposredna ekspanzija Sri Krsninog oblika za zabave); inkarnacija je bhakte (bhakta-avatara); Njegova je potpuna ekspanzija u Panca-tattvi: Visnu - ­tattva.

Kuvera se pojavio kao Kuvera Pandit, otac Advita Acarya. Kadu je imao 5g. njegovi su se roditelji naselili u Santipur na obali rijeke Gange.

Roditelji su mu bili prilično stari kada su Ga dobili i podizali su Ga sa velikom pažnjom. Učili su Ga suštini vedskih spisa, da sa ljubavlju služi Svevišnjeg Gospodina. Sa 8g. je dobio brahmansku inicijaciju. Još dok je bio mladić roditelji su mu bili otišli sa ovoga svijeta. Nakon pogreb­ne ceremonije, otišao je u Gayu, i obišao druga sveta mjesta.

Tada je sreo Madhavendra Purija i od njega dobio inicijaciju. Stariji je od Caitanya Mahaprabhua oko 60g. i On je prvi od pratilaca Caitanya Mahaprabhua koji se pojavio u materijalnom svijetu. Kao i ostali poštovani brahmani imao je kuću u Mayapuru. Bio je glava vaisnavskog društva u Nadiji.

Vidjevši palo stanje ljudi li Kali-yugi, nudio je Tulasi lišće i vodu Gange Salagrama Sili moleći se Gospodinu da se On osobno pojavi jer jedino sam Bog može spasiti te pale ljude. Njegove iskrene molitve i čista ljubav privukle su Gospodina da Se pojavi. Za vrijeme pojave Caitanya Mahaprabhua, zajedno sa Haridas Thakutom kupao Se u Gangi sa velikim zadovoljstvom.

Za vrijeme Sraddha ceremonije došli su svi uvaženi brahmani u Njegovu kuću. Haridas Thakura je zbog svoje poniznosti čekao vani nadajući se da će dobiti ostatke hrane koju su jeli brahmane. Advita Acary je iza­šao, zagrlio ga, posjeo na uzvišenu asanu i dao mu Sraddha-patru rekavši: "Ako tebe nahranim, to je kao da sam nahranio 10 miliona brahmana". Pokazao je time svima, da niskorođena osoba koja vrši predano služenje bolja od brahmane koji nije zaokupljen bhajanima. Svi okupljeni brahmane su bili jako povrijeđeni i izašli su iz kuće kritizirajući Advita Acarya. Nakon što su dobro razmislili, vratili su se, pali do lotosovih stopala Advita Acarya i molili za oprost.

U Svojoj kući u Mayapuru,  poučavao je Bhagavad Gitu i Srimad Bhagavatam. Tu su dolazili Haridas Thakura, Srivas Thahura, Murari G., Chandrasekara, Visvarupa i ostali veliki vaisnave. Slušajući komentare Advita Acarya bili su uronjeni u Krsna-katha.

Često je Sacimata slala Nimaija da dovede Svog brata Visvarupu na ručak (Visvarupa je bio jedan od studenata Advita Acarya). Advita Acarya je bio fasciniran dječakom misleći da Nimai nije običan smrtnik.

Caitanya Mahaprabhu Mu je uvijek odavao poštovanje kao Svom ocu i kao duhovnom stricu, ali je Advaita Sebe smatrao podređenim. 

On je glavni duhovni učitelj svih vaisnava i Njega svi vaisnave obožavaju. Svi bhakte trebaju slijediti Njegove stope i tako će se pravil­no angažirati u predanom služenju.

Čak je i Svojoj majci Sacimati Caitanya Mahaprabhu oprostio i dao joj blagoslov da će dobiti ljubav prema Bogu, pošto je dodirnula lotosova stopala Advita Acarya.

Vidio je Kozmički Oblik Gospodina, isti kao onaj koji je vidio Arjuna.

U Njegovoj kući, u jednoj predstavi, Caitanya Mahaprabhu poprimio je oblik Rukmini.

Jednom je, sa Svojom ženom napravio festival za Caitanya Mahaprabhua i Gospodina Nityanandu koji se našalio sa Njim rekavši: "Postio Sam tri dana u nadi da ću danas prekinuti post, ali ova količina hrane nije ni za pola Mog trbuha".      

On i Nityananda Prabhu  su često imali slične transcendentalne zabave.

Inicirao je Yadunandana Acaryu. Nakon što je Caitanya Mahaprabhu uzeo san­nyas, otišao je u Santipur.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 77 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4876 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::