Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 16.03.08. 20:25
 

Škola u Vrndavanu

 
Piše: Bhanu-nandini dd.
 
 

Dragi bhakte
Molim vas primite moje ponizno poštovanje. Sva slava Šrila Prabhupadu!

Nakon što sam posjetila Sandipani Muni Školu u Vrindavanu i na licu mjesta vidjela kako predivnu službu bhakte rade na ovom projektu, nisam mogla ostati zatvorenog srca. Cijelo vrijeme sam zamišljala kako im pomoći. Na koji način doprinjeti ovom projektu?

Tako sam razmišljala i bila unesena u druge službe, a vrijeme je prolazilo. Na kraju došla sam do zaključka:  Idem jednostavno proširiti informaciju. To je već konkretan korak. Sve ostale druge službe neke veće organizacije, ako trebaju doći će same po sebi. Trebam samo započeti.

Tako vam se i obraćam danas s ovom kratkom informacijom. U tekstu nastojim samo prenjeti par osnovnih informacija o samom projektu tako da svi koji su zainteresirani saznati više ili žele pomoći, mogu pisati na moj mail bhanu.nandini.sns@gmail.com ili direktno posjetiti  web stranicu škole http://www.fflvrindavan.org/  Ja vas molim samo za trenutak pažnje jer možda će taj trenutak osigurati budućnost jednog malog Brijabasija.

Za sve koji to još nisu čuli, „Sandipani Muni School“ je škola pokrenuta za edukaciju malih stanovnika Vrindavana. U školu se upisuju samo najsiromašnija djeca koja spadaju u kastu tzv. „Nedodirljivih“. Indijska vlada ili bilo tko u Indiji se uopće ne brine za opstanak ovih mališana. Nemaju što za jesti, žive na ulici u plastičnim šatorima. Mnogi umiru od gladi i hladnoće.

Bhakte koji dugo godina rade za Food For Life Vrindavan, samoinicijativno su pokrenuli školu za male Brijabasije kada su vidjeli  da njihova budućnost nije bila sjajna – između besplatnih kitri obroka koji su im dijelili, ovi mališani su bili osuđeni da prose ili kradu. Bhakte su pomislili da koja korist od toga da im se dijeli kitri kada se tokom cijelog dana nitko ne brine za njih? Tako su pozvali nekoliko djece da slijedećeg dana dođu na određenu adresu gdje bi bila započeta škola za njih.

Na iznenađenje bhakta, već prvog dana  došlo je 80 malih dječaka i djevojčica! Bhakte su ih tada odveli u obližnji stan gdje su ih prvo okupali i obukli u nove majice – to je već trajalo cijeli dan!

Slijedećeg dana došlo ih je 120! Budući da su ovo prepoznali kao znak Krsne i milost Sri Vrindavan Dhame,  organizirali su predavanja u malom stanu. Ubrzo nakon toga dobili su prve prostorije gdje su mogli organizirati pravo školovanje za djecu.

Danas, 5 godina nakon pokretanja projekta, 850 malih Brijabasija slijedi redovni program školovanja. Bhakte su im obezbijedili uniformu, hranu, edukaciju, medicinsku pomoć i brojne programe gdje ih educiraju ponašanju u svakodnevnom životu kao i Vaišnavskoj kulturi.

Danas imaju Osnovnu i Srednju školu, a mališani se učestvuju i u raznim kulturnim programima, natjecanjima, sportskim aktivnostima, programima čišćenja Vrindavana i sađenja drveća u Vraji, itd.

Sve ove informacije s jako puno slika možete pronaći na njihovoj web stranici http://www.fflvrindavan.org/

KAKO POMOĆI?

Postoji bezbroj načina kako se može pomoći. Nejefikasniji je naravno direktno uključivanje u sponsorship program (za 250 kn mjesečnomožete jednom djetetu obezbijediti budućnost)  Međutim second-hand odjeća, teke, olovke, ukosnice, čarapice,...donacija za kitri ili neki od festivala, ... postoji stvarno veliki broj načina.

Jedan od načina je i reći dalje za projekt nekom od vaših prijatelja ili poznanika. Nikad ne znamo tko bi bio spreman uključiti se u ovakav vid dobrotvornog programa.

„Sandipani Muni“ škola ne samo da je humanitarni program, nego predstavlja i veliku sevu za Vrindavan! To je naša velika prilika da na ovaj način služimo Krsnu kroz Njemu najdraže prebivalište i stanovnike.

Zahvaljujem se na pažnji i stojim na raspolaganju

Vaš sluga Bhanu-nandini devi dasi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 64 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1006 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::