Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Da bih izbavio pobožne, uništio bezbožne i ponovno uspostavio načela religije, pojavljujem se milenij za milenijem.
-- Bhagavad-gita 4.8 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 09.10.11. 18:12
 

BTG - Kada je loše dobro

 
Napisala: Archana Siddhi Devi Dasi
Original: When bad is good
Prevela: bhn. Lara
 
 

Tekst i primjeri kako čiste duše pomažu bhaktama vidjeti milostivu Božju ruku u svim životnim obratima.

Na putu iz ISKCON-ovog hramskog kompleksa u Mayapuru u zapadnom Bengalu prema aerodromu u Kolkati, Braja Sevaki Dasi i njen muž, Jahnudvipa Dasa, doživjeli su gotovo fatalnu automobilsku nesreću. Odmah su prevezeni u bolnicu i smješteni na odjel za intenzivnu njegu. Prvih par dana nakon nesreće vijesti o njihovoj životnoj opasnosti stizale su na mail adrese bhakta širom svijeta uz hitne pozive na molitvu.

Nakon što se stanje para stabiliziralo, jedan je bhakta zamolio Braja Sevaki da piše o tom iskustvu iz perspektive bhakte koji prolazi kroz tešku patnju - kako takva situacija utječe na naše duhovne živote i kako prihvatiti kad nam se dogodi nešto loše ili neka nesreća.

Odgovorila je da su prije nesreće, ona i njen muž oboje osjećali da im njihove greške i uvjetovanost priječe duhovni rast. Dugo su vremena molili Krišnu da im pomogne otkloniti štogod im to spriječava napredak prema Njemu.

U pismu bhaktama pojasnila je: "S najvećom iskrenošću možemo reći da je ova situacija najdivnija stvar koja nam se ikad dogodila. Krišna je uzeo, jednim zamahom, mnoge, mnoge stvari koje smo poželjeli staviti pred njegova stopala kako bi ih uklonio. Molili smo se za uklanjanje tih stvari, ali čekali smo Njegovu milost. Čak i u taksiju na putu prema aerodromu, dva sata prije nesreće, pitala sam se kako će On ukloniti te stvari od mene, na koji način  će se Njegova milost ukazati. No ukazala se. Došla je. na najjači, najuvjerljiviji i konačan način.

U mom poslu psihoterapeuta, ljudi me obično kontaktiraju kad su usred krize ili u najtežim životnim trenucima. U zadnjih 20 godina koliko pomažem duhovnim aspirantima da prebrode krizna razdoblja, razvila sam dublje uvažavanje za načine na koje Krišna koristi materijalne okolnosti kako bi nam pomogao da se otpetljamo iz materijalnih životnih koncepata.

Nedavno je bhaktina trebala pomoć da prihvati gubitak bebe nakon nagle smrti. Pomogla sam joj u procesu žalovanja, i pomogla sam joj da prihvati tu situaciju kao dio duhovnog puta. Ključ njezinog ozdravljenja došao je u vidu prihvaćanja događaja kao dijela Božjeg velikog plana za njezin život. Kako odgovaramo na događaje u našim životima, bilo našim stavom ili našim ponašanjem koje proizlazi iz stava, tako ćemo stvoriti našu budućnost.

Srila Prabhupada, je u razgovoru s mladićem koji je kasnije postao njegov učenik, objasnio da mi nismo tek pasivni primatelji predodređenih životnih događaja. Taj je mladić zagovarao korištenje LSD-a radi samospoznaje. Nakon duge diskusije, Srila Prabhupada je pobijedio njegove ideje i rekao mu, "Čovjek je arhitekt svoje sreće. Stvori svoju sreću sada. Štogod je napravljeno, napravljeno je. Sada započni novo poglavlje u svom životu, i u sljedećem životu vrati se kući, nazad Bogu."

Kao psihoterapeut s duhovnom životnom orijentacijom, vjerujem da su naše sadašnje životne okolnosti rezultat naših prošlih akcija i stavova. Isto tako vjerujem da je sve pod Krišninom kontrolom, konačno sve što nam se događa u životu za naše je dobro. Na ovaj način bila sam uz bhakte u njihovim najmračnijim trenucima - u kroničnoj boli, bračnom zlostavljanju ili nevjeri, nakon smrti voljene osobe, trajne oduzetosti nakon nesreće i u nizu drugih situacija koje su iz materijalne perspektive života loše. Zajedno, uz Gospodinovu pomoć, radili smo na pronalaženju dragulja u nesrećama - duhovnim lekcijama uvijek prisutnim u Krišninim božanskim intervencijama.

Naša Gaudiya Vaišnava literatura puna je priča o materijalnim obratima, naoko lošim događajima u životima aspiranata bhakta ili čistih bhakta koji vrše Gospodinovu misiju. Čitajući opise nesreća bhakta mogli bismo pomisliti da je Bog bezosjećajan i okrutan, i mogli bimo odlučiti baciti knjigu. Mogli bismo čak odlučiti odustati od teističkog puta, odbijajući prespustiti se vjeri u takvo biće. Ali kada bismo to napravili, zbog naše preuranjene procjene Gospodinovog karaktera ne bismo se mogli uvjeriti kako Gospodin koristi materijalne obrate i teškoće kako bi nas doveo do uzvišene pouke koja je za dobrobit Njegovog vjernog sluge.

Sretan završetak naizgled loše situacije

Uzmimo primjer Srinivasa Acharye, koji je bio još dječak kada je Caitanya Mahaprabhu napustio ovaj svijet prije 500 godina. Srinivasa se rodio kako bi nastavio širiti ljubav prema Bogu nakon odlaska Gospodina Caitanye. Kao mladić, proveo je vrijeme u Vrindavanu, gdje su neki od vodećih učenika Gospodina Caitanye pisali knjige u kojima su objašnjavali Njegova učenja. Srinivasa i još dvojica bhakta (Narottama i Syamananda) poslani su da nose kopije knjiga iz Vrindavana u Bengal i Orissu učenicima Gospodina Chaitanye.

Prihvativši službu, uzeli su nekoliko stražara kako bi zaštitili kola koja su vukli bikovi u kojima su se nalazili kovčezi s vrijednim knjigama. Putovanje se odvijalo bez prepreka dok nisu stigli u pokrajinu Vishnupura, u kojoj je vladao griješni kralj Virhambira. Njegovi špijuni uočili su dobro čuvana kola i zaključili da se u kovčezima nalaze dragocjeni dragulji. Čekali su da čuvari zaspu, i onda su napali kola i oteli kovčege.

Kada je kralj pohlepno otvorio kovčege da provjeri svoj plijen, njegov strastveni entuzijazam brzo se pretvorio u nevjericu kada je vidio da su kovčezi ispunjeni knjigama. Razočaran, naredio je svojim slugama da premjeste knjige u ostavu.

Dok je kralj bio žalostan zbog gubitka svojeg zamišljenog blaga, Srinivasa i drugi bhakte bili su nesretni zbog gubitka svog pravog bogatstva. Nesposobni odmah shvatiti Gospodinov plan, zapali su u očaj.

Ostatak družine nastavio je put, a Srinivasa je ostao u Vishnupuri, nadajući se da će otkriti trag gdje se nalaze otete knjige. Napokon ih je našao, i nastojao je poučiti kralja Virhambira o učenjima Bhagavatama. Kada je kralj čuo o spisima od velike oslobođene duše, njegovo se srce pročistilo, i predao je svoj život i kraljevstvo Srinivasi. Tako je Gospodinovim zamršenim aranžmanom kralj postao Vaišnava, i svojim je bogatstvom i prihodima pomogao Srinivasi širiti učenja Gospodina Chaitanye. Ono što se isprva činilo kao nesreća postalo je vrlo povoljan i sretan događaj.

Vidjeti Krišninu pomoć

Slijedeći proces devocijske službe, povezujemo se s vrhovnim mistikom, Gospodinom Krišnom. Što više koraka poduzmemo prema Krišni, vjerujući da je On naš zaštitnik i čuvar, to ćemo više vidjeti kako se sve u našim životima događa samo kako bi trasformiralo našu svijest od materijalne ka duhovnoj. Krišna savršeno aranžira događaje u životu bhakta kako bi im pomogao da napuste vezanosti prema nebitnim stvarima i vežu se za vječni duh. Pomaže nam da ispravimo naše greške u percepciji i da razlikujemo vječnog sebe od privremenog tijela.

Bhaktina koja je izgubila dijete razmišljala je o mogućnosti da je njeno dijete prakticiralo svjesnost Krišne u svom prijašnjem životu i da je u ovom životu trebalo provesti samo tako malo vremena prije nego se vrati Krišni. Isto je tako izvukla mnogo poučnih lekcija o svom duhovnom životu. Dok je bila u boli zbog gubitka, sve je više tražila utočište u duhovnim aktivnostima i osjećala je da Krišna povećava njezinu želju da postane ozbiljnija u duhovnom napretku u ovom životu. Što je njezino mantranje Hare Krišna mantre bilo intenzivnije sve je više bila uvjerena da je Krišna njezino jedino pravo utočište i izvor sreće.

U predivnoj panorami događaja koji se dešavaju simultano, Krišna pročišćava srca onih koji Mu se pokušavaju vratiti. Neki od nas koji nastojimo živjeti pod duhovnim vodstvom Prabhupade, u društvu istomišljenika Vaišnava, uvijek trebamo podsjećati jedan drugoga na Krišninu neprekidnu vječnu ljubav za svakog od nas. Na taj način znati ćemo da je za našu situaciju Krišna savršeno uredio sve okolnosti u kojima se nalazimo. Život se može usporediti s velikom učionicom u kojoj se uvijek odvijaju predavanja i ispiti. Naša sloboda u ljudskom životu je u tome kako koristimo naše vrijeme. Raspored podsjeća studente na dane ispita i obaveza, ali o njima ovisi hoće li slobodno vrijeme iskoristiti za učenje. Slično, i mi moramo koristiti slobodno vrijeme za prakticiranje duhovnog života kako bismo se pripremili za nadolazeće ispite - a konačan će ispit biti trenutak smrti.

Jake duhovne vježbe, kao što je mantranje na japi i slušanje od duhovno naprednih bhakta, pomoći će nam da prihvatimo svaku situaciju sa stavom da je sve što Gospodin radi za naše najveće dobro. To će nam pomoći da brzo duhovno napredujemo. Pod Krišninom zaštitom, ne postoji loše već samo dobro.

 

Archana Siddhi Devi Dasi i njen muž, Karnamrita Dasa, rade na knjizi koja će imati isti naslov kao i članak, o iskustvima bhakta kojima su poteškoće i životni obrati pomogli na duhovnom putu. Knjiga se priprema za tisak u proljeće 2012.

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 112 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1594 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::