Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sub, 04.07.20. 17:40
 

Odlazak HH Bhakti Charu Svamija

 
Maharaja je napustio ovaj svijet u bolnici na Floridi od posljedica COVID-19.

Iskrena sućut svim ISKCON bhaktama, a pogotovo njegovim učenicima i braći po bogu zbog ovog velikog gubitka.

GBC objavu možete pročitati ovdje: http://www.dandavats.com/?p=87052
Prijevod GBC objave je u nastavku teksta...
 
 
Njegova Svetost Bhakti Charu Svami napustio je materijalni svijet! 
Velik gubitak za ISKCON!

Dragi bhakte,

Primite naše ponizno poštovanje. Sva slava Srila Prabhupadi.

S velikom boli u srcu javljamo vam da nas je napustio naš voljeni brat po Bogu i najdraži sluga Srila Prabhupade HH Bhakti Charu Swami. 



Kao mladom bhakti, Maharaju je pružena nevjerojatna prilika da bude jedan od povjerljivih, osobnih sluga Srila Prabhupada. I od tad je HH Bhakti Charu Maharaja posvetio život lotosovim stopalima svog dugovnog učitelja.

Uistinu, nije postojala služba koju Maharaja nije obavljao na zadovoljstvo Šrila Prabhupada. Kako mu je prilikom njihovog prvog susreta rečeno, Maharaja je preveo svako od Šrila Prabhupadinih djela na bengalski, Srila Prabhupadin materinji jezik. Da bi ispunio ovu dragocjenu zapovijed, Maharaja je proveo godine strogosti, ustajući u ponoć kako bi pažljivo preveo božanske riječi svog duhovnog učitelja.

Maharaj je služio kao jedan od najaktivnijih članova GBC-a, bio je duhovni učitelj mnogim predanim bhaktama diljem svijeta, i širio je svjesnost Krsne u svim segmentima društva, od sela u Bangladeshu do Britanskog parlamenta. Maharaja je ohrabrio i savjetovao ISKCON-ove čelnike u upravljanju i duhovnim temama, spasio je više od jednog ISKCON-ovog projekta u doba očaja i dao sve od sebe da doprinese dobrobiti najugroženijih članova društva.


Jedan od jedinstvenih Maharajevih priloga bila je televizijska serija "Abhay Charan" koja je prikazala veličanstven život i zabave Šrila Prabhupada u svijetu bez presedana. A nedavno, Maharaja je ponovno povećao slavu svog duhovnog učitelja izgrađujući čudesan hram i zajednicu bhakta u svetom gradu Ujjainu.

Maharajin glas, slađi od meda, ovjekovječio je mnoge molitve naših Acarya, a najpoznatija je njegova interpretacija pjesme Gopija o odvojenosti, iz 10 poglavlja SB, koja odzvanja u našim ušima.

Unatoč svom položaju i mnogim kvalifikacijama, kako materijalnim, tako i duhovnim, Maharaja je bio ponizan i drag gospodin koji je uživao u služenju bhakta. Zapravo, jedna od najdražih Maharajevih zabava bilo je osobno kuhanje i služenje prasadama za bhakte. Kao i u svim aspektima njegove službe te blage i posvećene prirode, Maharajevo kuhanje bilo je vrlo pročišćeno i prepuno bhakti.

Ne postoje riječi koje pružaju utjehu kad se suočimo s rastankom od tako slavnog Vaisnave, ali možemo naći utjehu u činjenici da je HH Bhakti Charu Maharaja stalno živio meditirajući o tome kako da služi Šrila Prabhupadu i njegovu misiju. Bez sumnje, on i dalje nastavlja tu službu pod vodstvom Njegove Božanske Milosti.

Odajmo Mahajaji počast nastavljajući njegovo nasljeđe služeći u našim vlastitim životima. Posvetimo se umom, tijelom i dušom Šrila Prabhupadinoj službi, slijedeći korake njegovog voljenog sluge, HH Bhakti Charu Swamija.

Jedna od najdragocjenijih uputa Mahraraji od Njegove Božanske Milosti bila je: "Vaša ljubav prema meni pokazat će se kako međusobno surađujete nakon što odem." Sada, u odsustvu Maharaje, u srcu se prisjetimo ove upute i potvrdimo svoju predanost ISKCON-u i jedni drugima.

Također se obvezujemo kao Maharajevi sluge da pomažemo i brinemo se za njegove voljene učenike u njegovoj odsutnosti. Za Maharaju je bilo vrlo važno da djelujemo kao jedna obitelj u službi Šrila Prabhupad. I zato vas podsjećamo, da ste iako Maharaja više nije fizički prisutan, zaštićeni utočištem mnogih bhakta koji su spremni ponuditi vam pomoć koju možda zatrebate u ovim teškim vrijemenima i u budućnosti.

Kako je Maharaja često slavio Šrila Prabhupadu lijepim riječima Gopija, sjetimo se Maharaje kao velikodušnog Vaisnave koja će vječno inspirirati sljedbenike Šrila Prabhupada da dijele slave Gospoda Krsne:

tava kathamrtam tapta-jivanam
kavibhir iditam kalmasapaham
sravana-mangalam srimad atatam
bhuvi grnanti ye bhuri-da janah

“Nektar vaših riječi i opisi vaših aktivnosti život su i duše onih koji pate u ovom materijalnom svijetu. Ove pripovijesti, koje su prenijeli učeni mudraci, iskorjenjuju nečije grešne reakcije i daju sreću onome ko ih čuje. Te se pripovijesti emitiraju po cijelom svijetu i ispunjene su duhovnom snagom. Zasigurno su oni koji šire poruku Svevišnjeg najvelikodušaniji. "

His Holiness Bhakti Charu Swami ki jaya!

Srila Prabhupada ki jaya!

Hare Krsna,

Vaši Sluge,

Ramai Swami
Bhakti Caitanya Swami
Bhanu Swami,
GBC Executive Committee

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 41 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 925 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::