Galerije
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek pjevaju Moje slave i trudeći se s velikom odlučnošću, te Me velike duše neprestano predano obožavaju, klanjajući se preda Mnom.
-- Bhagavad-gita 9.4 --
Galerije ::
Galerija, objavljeno: Pon, 28.01.13. 22:32
 

BiH - Zatvor u Zenici, 16.1.2013

 
-> Slide show
 
 
 
 
 

Drage bhakte i prijatelji,
Molim vas primite moje poštovanje.
Sva slava Šrila Prabhupadu.

U nizu uspješnih Hare Krišna Food for Life akcija, naši bhakte su posjetili Kazneno-popravni zavod (KPZ) Zenica u srijedu 16. januara 2012. Tom prilikom su priredili transcendentalni rock koncert u izvedbi “Mantra” banda za zatvorenike i zaposlene u KPZ Zenica.

Članovi "Mantra" benda su: Dakša Prabhu (bas gitara), Yajna-nemi Prabhu (solo gitara),  bhakta Halid (bubnjevi) i Dhira-prasanta das (ritam gitara). Izveli su šest pjesama koje su sve imale isti tekst i samo tri riječi: Hare, Krišna i Rama. Sve to na zadovoljstvo oko 150 zatvorenika i još oko 50 pripadnika straže i uprave KPZ-a. Iako je tekst pjesama, Hare Krišna Maha Mantra, bio potpuno neuobičajen za publiku, mantra bend je prihvaćen kao “domaći”, što su dokazali gromki aplauzi na kraju svake pjesme. Poslije koncerta, zatvorenicima je podijeljeno i 76 kilograma prasadam-klementina.
 
“Naša želja i meditacija je, kao i uvijek prilikom ovakvih i sličnih akcija, donijeti Krišninu milost do što više ljudi pa čak i onih koji su izolirani usamljeni, zaboravljeni. Dati ljudima barem malo sreće koju donosi Sveto ime, kao i Krišna-prasadam vrhunac je humanitarnog rada. Predanost toj misiji su članovi našeg tima pokazali i time što su uzeli slobodan dan na poslu. Sretan sam i zahvalan što naše FFL akcije svih ovih godina nailaze na odličan prijem i pozivam sve bhakte da nam se jave i uzmu učešća u njima.”, rekao nam je Nandišvara Prabhu koji već gotovo 20 godina služi organizirajući FFL akcije u BIH.

Nakon koncerta, naši su bhakte proveli ugodne trenutke u srdačnom razgovoru sa direktorom zatvora gospodinom Nihadom Spahićem i njegovim suradnikom Jasenkom Karovićem, koji je zadužen za kulturno zabavne aktivnosti u zatvoru. Tom prilikom, oni su izrazili svoju zahvalnost i zadovoljstvo te pozvali bhakte na dalju saradnju, koja bi za cilj trebala imati pacifikaciju zatvorenika. U tom cilju bi naši bhakte uskoro trebali održati niz predavanja i koncerata tradicionalne duhovne muzike i to ne samo u ovom, nego i u drugim zatvorima širom BiH.

Pored Nandišvara prabhua, Vrišabha prabhua i pomenutih članova benda, ovu akciju su podržali i drugi bhakte. Tako su bhakta Mustafa i mataji Lalita donirali prasadam - klementine. Damodar prema Prabhu je obezbjedio kombi, vozio i fotografirao ekipu. U kombiju je vladala vesela atmosfera, ne samo zahvaljujući sreći koja dolazi od predanog služenja i društva bhakta, nego i zbog ukusnih sendviča, koje je za bhakte pripremila mataji Mataji Manjari-rupa.  Bhakte je po povratku u hram dočekao Vidriti Prabhu, koji im je pripremio obilan prasadam ručak.

Zatvor Zenica je o našoj posjeti izvjestio na svojoj zvaničnoj web stranici http://www.kpzzt.gov.ba/ ili na direktnom podlinku http://www.kpzzt.gov.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=102:hare-krina&catid=1:latest-news&Itemid=50

Evo i jedan kratki video klip http://www.youtube.com/watch?v=vjNRflBQIPs&feature=youtu.be

Planiramo nastaviti sa sličnim aktivnostima i u tuzlanskom zatvoru u skorijoj budućnosti.

Dragi bhakte, ako na bilo koji način želimo podržati buduće Food for life akcije ili i sami uzeti učešće u propovjedanju, možemo se javiti Nandišvara prabhuu na broj telefona 061 204  937.

Vaši sluge ispred ISKCON-a BiH.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 96 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2387 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::