Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nalazim se u svačijem srcu i dajem sjećanje, znanje i zaborav. Ja sam cilj proučavatelja svih Veda. Tvorac sam Vedante i poznavatelj Veda.
-- Bhagavad-gita 15.15 --
Pojmovnik ::
 

Radha, Radharani, Radhika    Rādhā, Radharāṇī, Rādhikā

 
Krsnina izvorna moć zadovoljstva, iz koje proizlaze sve Njegove unutarnje energije. Najuzvišenija od svih Krsninih bhakta. Krsnina vječna družica, utjelovljenje savršenstva predanog služenja. Krsnu se uvijek obožava zajedno s Radharani.
 
 

Sri Radha - unutarnja moć Gospodina, moć zadovoljstva Svevišnje Božanske Osobe. Njeno ime dolazi od sanskritske rijeći aradhate (obožavanje) - znači riječ "Radha" znači "Najveći obožavatelj Krsne".

Radha i Krsna su jedan Svevišnji, ali da bi uživali podijelili su se na dvoje. Oni su isti po kvaliteti ali Radha je prakrti, a Krsna je purusa.

Radha je Duhovna Energija, a Krsna je Energetik. Ljubavne zabave Radhe i Krsne nemaju premca u ovom svijetu. Duhovna razmjena ljubavi izmedu Radhe i Krsne je ispoljavanje Krsnine unutarnje energije. Njihov odnos je u potpunosti lišen požude. Gdje god je Radha tu je i Krsna, i obratno. Radha je najvoljenija gopi. Njezina ljubav prema Krsni je poput oceana, dok se ostale gopije uspoređuju s rijekama i jezerima.

U Maha-mantri, riječ Hare se odnosi na Srimati Radharani. Kaže se da ako pjevamo Radhino ime privlačimo Krsnu, a ako pjevamo Krsnino ime privlačimo Radhu. Stanovnici Vrndavane više izgovaraju Radhino ime: "Jaya Radhe!"

Ako želite Krsninu naklonost, samo se trudite zadovoljiti Srimati Radharani. Kaže se da čak i Gospodin Madhava osobno na Svojoj japi mantra Sveto Ime Radhe.

Mantranje Radhinog imena zadovoljava Sri Krsnu i sve prethodne acarye. Kaže se da Krsna postaje toliko zadovoljan onim tko mantra sveto ime Radhe, da poništava sve njegove uvrede.

Kralj Vrsabhanu je na zlatnom lotosu usred Yamnune pronašao djevojčicu (Raval, Braj Mandal). Prihvatio Ju je kao svoju kćer. Ona je bila slijepa sve dok nije otvorila oči ugledavši prvo Krsnu.

Krsna se zove Madana Mohana (Onaj koji očarava samog Kupida), a Srimati Radharani je Madana Mohana Mohini (Ona koja opčinjava onoga kojim je očaran Kupid). Ona toliko voli Krsnu da On sam to ne može shvatiti. Zato se Krsna pojavio u obliku Krsna Caitanye da bi kušao ono što Ona osjeća prema Njemu.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 44 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1761 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::