Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbunjena utjecajem lažnog ega, duhovna duša misli da vrši djelatnosti, koje vrše tri gune materijalne prirode.
-- Bhagavad-gita 3.27 --
Pojmovnik ::
 

Janamejaya   Janamejaya

 
Najstariji sin kralja Pariksita. Izvršio je žrtvovanje zmija kako bi uništio sve zmije kao osvetu za očevu smrt koji je poginuo od Taksakine ruke, ali ga je spriječio mudrac Astika. On je sljedeći vladar Kuruove dinastije. Nakon što je Pariksit napustio tijelo, Janamejaya je čuo Mahabharatu od Vaisampayane, učenika Dvaipayane Vyase.
 
 

Jedan od kraljeva rajarsija i slavni sin Maharaje Pariksdita. Ime njegove majke bilo je Iravati, a prema nekima, Madravati.

Maharaja Janamejaya je začeo dva sina po imenu Jnatanika i Sankukarna. Izvršio je nekoliko žrtvovanja na mjestu hodočašća Kuruksetri.

Imao je tri mlađa brata po imenu Srutasena, Ugrasena i Bhimasena drugi. Napao je Tsksalu (Ajantu) i odlučio se osvetiti za nezakonito proklinjanje svog velikog oca, Maharaje Pariksita. 

Izvršio je veliko žrtvovanje zvano sarpa-yajna da bi ubio rod zmija, zajedno sa Taksakom, koja je svojim otrovom usmrtila njegova oca. Na zahtjev brojnih utjecajnih polubogova i mudraca, morao je odustati od namjere da uništi rod zmija, ali je, unatoč prekidanju obreda primjerenom nagradom zadovoljio svakog tko je sudjelovao u žrtvovanju.

Mahamuni Vyasadeva također je bio nazočan svečanosti te je osobno, pred kraljem, ispričao povijest bitke na Kuruksetri. Kasnije je, po njegovoj naredbi, njegov učenik Vaisampyana ispričao pred kraljem sadržaj Mahabharate.

Maharaja Janamejaya bio je vrlo žalostan zbog prijevremene smrti svoga velikoga oca. Žarko ga je želio ponovno vidjeti i svoju je želju izrazio velikom mudracu Vyasadevi. Vyasadeva mu je ispunio želju. Otac se pojavio pred njim, a on je obožavao i oca i Vyasadvu s velikim poštovanjem i obiljem.

Potpuno zadovoljen, velikodušno je dao milostinju brahmanama nazočnim na žrtvovanju.



Srimad Bhagavatam 1.16.2s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 114 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 997 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::