Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nakon mnogo rođenja i smrti onaj tko ima pravo znanje predaje se Meni, znajući da sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša vrlo je rijetka.  
-- Bhagavad-gita 7.19 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pet, 02.07.10. 23:41
 

Kratke crtice s tura Lokanath maharaja po Europi, 1. dio

 
Piše Devarsi Narada das
 
 

GURU MAHARAJEVA PONIZNOST

Slovenija 26.06.2010.

U harinamu Slovenski su bhakte izgledali svi identično odjeveni. Imali su uigrani ples. Guru maharaja je bio na čelu kolone iako nije pjevao. Nakon određenog vremena došao je na začelje kolone prišao TP-u Ananati i rekao: - "Oprosti ja ne mogu plesati. Imao sam problem sa stopalom". Ananta se nasmijao, zagrlio ga i rekao: - "Maharaj, ti ne moraš plesati. Nitko ne traži to od tebe..."

Epilog:
Nakon nekog vremena svi su mogli vidjeti Lokanath Swamija kako ipak pleše.


IMAJ CILJ, ČAK IAKO NE ZNAŠ PUT

1. dio

Češka 30.06.2010.

Pratio sam gurua na popodnevnoj šetnji. Naš je cilj bio naći istu cvjetnu poljanu koju smo jutros vidjeli za vrijeme šetnje. Ovoga puta smo dolazili s druge strane žitnih polja i blago smo zalutali. Izgubili smo se. Usput sam mu postavljao pitanja o nekim teorijama po kojima ako želimo biti uspješni, moramo to intenzivno željeti i osjećati kao da je naša želja već ostvarena.. Pitao sam ga što misli o tome. Guru Maharaja je stao i prstom pokazao na lijevo. Pogledao sam i začudio se. Lijevo je bila ista ona poljana koju smo tražili prekrivena bijelim cvijećem do u nedogled. "Mi smo imali cilj (mislio je na tu poljanu), ali nismo znali put"- rekao je. Shvatio sam poantu.


2. dio

Češka 01.07.2010.

Jutarnja šetnja u predivnom parku. Varnašrama prabhu objašnjava da jedanput
godišnje u istom parku grad organizira lokanu proslavu koju prati mnogo tisuća ljudi i da gradske vlasti zovu i bhakte da učestvuju u programu.

Guru maharaja je nakon što se divio ljepotama malih slapova na rijeci, starom drveću i pticama počeo pričati:  "Jedanput sam pratio u jutarnjoj šetnji Šrila Prabhupada u Delhiju. Park se zvao Budha jayanti i bio je posvećen Gospodinu Budi. Prabhupadu se jako svidio i komentirao je da bi se trebao zapravo zvati Krišna Jayanti. Nakon što su izišli iz parka vidjeli su jedan luk bez natpisa koji je stajao na ulazu jednog prostora koji bi isto mogao biti park. Prabhupada je odmah reagirao-"Tu bi trebao biti Krišna Jayanti park". Jedan od njegovih
pratitelja u toj šetnji je rekao da ima poznanstva s u lokalnim vlastima i
da će probati srediti da to bude park Krišna Jayanti. Prabhupada si  je odmah
dao truda da objašnjava gdje bi trebalo smjestiti fontane, male hramove, da
sve podsjeća na Vrindavan..."

Guru Maharaja  je tada napravio stanku, dok smo mi u neizvjesnosti iščekivali nastavak priče u nadi da se taj park na kraju manifestirao.

Nakon kraće stanke rekao je: " Na neki način lokalne vlasti nisu htjele prihvatiti taj prijedlog, imali su neki drugi plan s tim prostorom".

Moglo se osjetiti malo razočarenje u zraku . No, nakon kraće stanke Guru maharaja je opet počeo pričati: - U Noidi, predgrađu Delhija  danas imamo ISKCON hram. Blizu njega se nalazi park koji je dan na uređenje i korištenje tom hramu. Na samom ulazu je veliki natpis:
KRSNA JAYANTI PARK

Dobio sam još jednu potvrdu poante - IMATI CILJ, ČAK I AKO...

Zabilježeno na turu Lokanath Swami Maharaja po Europi 2010.g
Your servant Devarsi Narada das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 109 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1296 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::