Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 02.01.14. 11:06
 

Izvještaj CNC za 2013.

 
 
 

Dragi bhakte i prijatelji bhakta!

2013. godine nenadano nas je napustio bh Mario Marijanović (Madhukantha das); višegodišnji član LVV Zagreb, tajnik CNC-a, primjerni bhakta i dragi prijatelj. Tako je godina na izmaku, pokraj nesumnjivo mnogih lijepih trenutaka, obilježena i ovim tužnim događajem, ali također i značajnim izazovima kroz koje smo kao pojedinci i kao zajednica prolazili. Protekla nam je godina opet dala priliku neprocjenjivo vrijednog druženja na vaišnavskim događajima poput kampova, retreata i festivala, a završila je lijepim priznanjima, kako sa strane ISKCON-a tako i sa najviših instanci hrvatskog društva u kome djelujemo.

Uz najlješe želje u Novoj godini, slijedi sažetak godišnjih aktivnosti hrvatske yatre i HVV-a.

VS Isvara Puri das

---------------------------------------------------------------

Izvještaj HVV-a o radu i aktivnostima u 2012. godini

Hrvatsko Vaišnavsko Vijeće (HVV, Croatian National Council - CNC) u koordiniranju rada hrvatske yatre održalo je dva radna sastanka u Zagrebu u proširenom sasatavu i tri sastanka putem VPN telekonferencije.

Delegacija VVZ u RH primljena je 26.11. u službeni posjet predsjedniku Republike Hrvatske. Predsjedniku Josipoviću su tijekom razgovora prezentirani temelji vaišnavskog nauka kao i naši doprinosi hrvatskom društvu, a posjet je završio bajanom uz Maha-mantru i predajom poklona. Na domjenku povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana koji je u organizaciji predsjednika Josipovića uslijedio u prosincu, sudjelovao je po prvi puta i predstavnik VVZ u RH.

Temeljem kvalitete podnesenih prijava za dodjelu financijske potpore od strane EU fondova, članovi VVZ u RH sudjelovali su: u srpnju na sedmodnevnom seminaru na mađarskoj farmi na temu razvoja samoodrživih zajednica, a početkom listopada na sastanku europskih ISKCON lidera (European Leadership Meeting - ELM) u Radhadeshu.  Tijekom ELM sastanka u Radhadeshu predstavnici VVZ u RH (Isvara Puri das i Divya Prabhanda das) prezentirali su rad hrvatske yatre.

Nominacijom od strane HVV-a, a temeljem dugogodišnje iskrene i primjerne službe, Suvarna Bindu das, kao prvi bhakta iz hrvatske yatre, dobio je ISKCON-ovo priznanje od EURO RGB.

Podneseni su zahtjevi za legalizaciju dogradnja hramskih zgrada u Zagrebu i u Puli. Financijska sredstva za legalizaciju pulskog hrama rezervirana su još pri kupoprodaji zgrade.

Početkom 2013. godine završen je dvogodišnji rad na prilagođavanju knjigovodstva VVZ,  te su predani relevantni izvještaji za to nadležnim tijelima. U studenom su dovršene dopune i izmjene Statuta VVZ u RH.

Uređena je (Suvarna Bindu das, Dvijanayaka das), tiskana u 10.000 primjeraka i za sankirtan maraton promovirana Srila Prabhupadina knjiga: Lako putovanje na druge planete.

Na kraju godine je pojašnjen stav VVZ u RH o pitanjima koja su povezana s nacionalnim referendumom o definiciji braka; a u srpnju je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, temeljem sustava vrijednosti kojeg živimo poslano je mišljenje VVZ u RH o Kurikulumu zdravstvenog obrazovanja (pripremili: Deva das, Suvarna Bindu das, Isvara Puri das).

Na otoku Ižu organiziran je japa retreat Sacinandana swamija (koordinator: Govindananda das), a odmah nakon toga i hrvatski ljetni kamp (koordinator: Ananta Sesa das) uz prisustvo Bir Krishna goswamija, Candramauli swamija, Prahladananda swamija i Kadamba Kanana swamija.  U Ličkoj Jesenici je organiziran tradicionalni lički kamp (Murari Gupta das).

U Rijeci je 29. lipnja održana u organizaciji VVZ Rijeka i uz prisustvo Prahladananda swamija i Candramauli swamija jedanaesta po redu riječka Ratha Yatra.

Nastavljen je i proširen program posjećivanja osoba na izdržavanjima zatvorskih kazni, kao pomoć za njihovo duhovno i socijalno iscjeljenje i uzdizanje. Donirane su knjige svim zatvorskim knjižnicama u Hrvatskoj (koordinator: Mahasimha das).

U Zagrebu, nakon razgovora s Prahladananda swamijem i Radha Krishna prabhuom i temeljem ranije odluke LVV Zagreb, dogovoreno je da zagrebački hram umjesto TP vodi hramski odbor od pet članova (Govindananda das, Isvara Puri das, Sundarananda das, Suvarna Bindu das i Tulasivallabha das). U skladu sa Statutom VVZ u RH izabrana su nova lokalna vijeća i novi predsjednici zajednica u Osijeku (Dvija-vara das) i Rijeci (Mahasimha das).

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 115 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1273 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::