Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Sve što radiš, sve što jedeš, sve što nudiš ili daješ i sve strogosti koje vršiš - o Kuntin sine, ponudi Meni.
-- Bhagavad-gita 9.27 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 24.07.08. 13:28
 

Dandavats - Prema bhaktama se treba odnositi s dužnim poštovanjem

 
Napisao: Rathish das
preveo; bh. Jurica
 
 

Vedska kultura je bazirana na poštovanju i to poštovanje se izražava kroz specifične kodove ponašanja ili etikete. U ovom dijelu govorit ćemo malo dublje o principima i praksama Vaisnava etikete.

....karakteristika je bhakta da prakticira i štiti Vaisnava etiketu. Održavanje Vaisnava etikete je ukras bhakte. Tko će drugi osim tebe to pokazati primjerom? (Sri Caitanya-caritamrta, Antya Lila 4.130, 132)

Ništa ne može biti uspješno bez  sadacara (etikete): Svaka aktivnost se treba izvesti sa pravim stavom. Srce svetca je čisto od svih nečistoća. Stoga je način na koji svetac ponaša pravi način i znan je kao sadacara. (Hari Bhakti Vilasa)

Važne poante oko etiket 

  • etiketa znači izvanjsko ponašanje i bonton
  • etiketa nam pomaže da se oslobodimo od naše originalne zavisti i želje da budemo uživaoci i kontrolori
  • besprijekorna etiketa povećava osobno slavu, zdravlje, dugovječnost i uništava sve nepovoljno
  • pravilna Vaisnavska etiketa pročišćava srce i svjesnost
  • etiketa je ukras Vaisnave
  • prakticiranje etikete je djelovanje u vrlini
  • napredak bhakte se može vidjeti po tome koliko je on ponizan, koliko se dobro ponaša, i koliko je discipliniran i dobro odgojen

Slave bhakta

Shvaćanje koliko su bhakte slavni pomaže nam da cijenimo važnost i vrijednost odnošenja prema bhaktama sa dužnim poštovanjem. Ovo su sve citati iz spisa;

“O veliki mudrače, među mnogo miliona onih koji su oslobođeni i savršeni u znanju o oslobođenju, jedan može biti bhakta Gospodina Narayane ili Krsne. Takvi bhakte, koji su potpuno mirni, vrlo su rijetki.” (Srimad-Bhagavatam 6.14.5)

“ Moj Gospodine, bhakte poput tebe su otjelovljena mjesta hodočašća: Zato što nosiš Svevišnju Božansku Osobu u srcu, pretvaraš svako mjesto u mjesto hodočašća.” (Srimad-Bhagavatam 1.13.10)

“ Svi polubogovi i njihove uzvišene kvalitete, poput religije, znanja i odvojenosti se manifestiraju u tijelu onoga tko je razvio nepomućenu devociju prema Svevišnjoj Božanskoj Osobi, Vasudevi. Sa druge strane, osoba lišena devocijske službe i obuzeta materijalnim aktivnostima nema dobrih kvaliteta. Čak i ako je vješt u izvođenju mistične yoge i poštenom trudu da se brine o svojoj obitelji i rođacima, on je vođen sa svojim vlastitim mentalnim špekulacijama i mora se baviti služenjem Gospodinove vanjske energije. Kako takva osoba može imati dobre kvalitete?” (Srimad-Bhagavatam 5.18.12)

“ Nudim moje ponizno poštovanje svim bhaktama Gospodina, koji su kao drveće želja: mogu ispuniti svačije želje, i puni su samilosti prema palim, uvjetovanim dušama.” (Sri Vaisnava Pranama)

“ Kirta, Huna, Andhra, Pulinda, Pulkasa, Abhira, Sumbha, Yavana, i članovi Khasa naroda i čak i ostali naviknuti na grešne djelatnosti mogu biti pročišćeni ako uzmu utočište Gospodinovih bhakta, zato što je On svevišnja moć. Molim da mu ponudim svoje ponizno poštovanje.”(Srimad-Bhagavatam 2.4.18)

“ Sri Caitanya Mahaprabhu  je onda upitao Ramananda Raya, “ Od svih slavnih aktivnosti, koja je naslavnija?”  Ramananda Raya je odgovorio: “ Osoba koja ima slavu da je bhakta Gospodina Krsne uživa najveću slavu i ugled.””(Sri Caitanya-caritamrta Madhya Lila 8.246)

“ U ovom dobu Kali, rijetke su osobe koje su slavne kao velike bhakte. Ipak ta pozicija je još veća od položaja polubogova Brahme i Mahadeve. To je mišljenje svih duhovnih učitelja.”  (Garuda Purana)

“ Nakon mnogo, mnogo rođenja, kada osoba shvati da je vječni sluga Vasudeve, ta osoba može osloboditi sve svjetove.”(Itihasa-samuccaya; Narada govori Pundariki)

“ U vrijeme inicijacije, kada se bhakta potpuno preda službi Gospodina, Krsna ga prihvaća dobrim kao Samoga Sebe.” (Sri Caitanya-caritamrta Antya Lila 4.192)

“ Kaže se da od tisuću brahman, jedna je kvalificiran da izvodi žrtvovanja, i od tisuću takvih kvalificiranih brahmana stručnih u nuđenju žrtvovanja, jedan učeni brahmana je mogao nadići svo Vedsko znanje. On se smatra najboljim među svim tim brahmanama. Ipak, među tisuću takvih brahmana koji su nadišli Vedsko znanje, jedna osoba može biti Visnu - bhakta i on je najslavniji. Između mnogo tisuća takvih Vaisnava, osoba koja je totalno usmjerena u službu gospodina Krsne je najslavnija. Zbilja, osoba, koja je totalno posvećena služenju Gospodina se vraća kući, nazad Bogu.” (Garuda Purana)

“ Nakon puno teških napora, osoba koja vrlo učena u Vedskoj literaturi, sigurno postaje vrlo slavna. Ipak, osoba koja uvijek sluša i pjeva slave lotosovih stopala Mukunde unutar svoga srca sigurno je superiornija.” (Srimad-Bhagavatam 3.13.4)

“ Ne želim se roditi kao Brahma ako taj Brahma nije Gospodinov bhakta. Bit ću zadovoljan ako se rodim kao insekt, ako mi je time pružena prilika da ostanem u kući bhakte.” (Narayana-vyuha-stava)

“ Iako je Svevišnja Božanska Ličnost samodovoljna, On postaje ovisan o Svojim bhaktama. Ne brine se o božici sreće, za čiju naklonost se bore kraljevi i polubogovi. Gdje je osoba koja je zapravo zahvalna, a ne želi obožavati Božansku Osobu?” (Srimad-Bhagavatam 4.31.22)

“ Gospodin Šiva je rekao: “ Ne znam istinu o Krsni, ali bhakta Gospodina zna svu istinu. Od svih Gospodinovih bhakta, Prahalada je najveći.”

“Odlike osobe angažirane u službi Gospodina Sri Caitanya Mahaprabhua - kao što su reputacija, strogosti, pokore, i znanje - se ne mogu uspoređivati sa dobrim odlikama drugih osoba. Takvo je savršenstvo bhakte uvijek angažiranom u službi Gospodina Sri Caitanya Mahaprabhua. (Caitanya-candramrta 26)

“ Zaključak svih razotkrivenih spisa je da čak i trenutak druženja sa čistim bhaktom, osoba može dostići sav uspjeh.” (Sri Caitanya-caritamrta Madhya Lila 22.54)

Neka uputstva za slijeđenje

  • Naučite kako da pravilno nudite poštovanje i uvažavanje.
  • Govor
  • Nikad ne koristite neprijatne riječi
  • Ne lažite
  • Nikad ne govorite loše o drugima. Ne bi trebali vidjeti nedostatke. Trebali bi vidjeti dobre odlike u drugima.
  • Ne smijte se preglasno
  • Nikad ne zadirkujte ljude koji su glupi, ludi, siromašni, ružni, hromi ili sakati, ili pali.
  • Ne korite nikoga osim vaše djece ili učenika
  • Nemojte se samohvaliti
  • Društvo - nemojte razvijati prijateljstvo sa osobama koji su zavidne, pale, lude, razvratnici, lažovi, bez skrupula, imaju nezakonite odnose sa suprotnim spolom.
  • Uvijek bi trebali služiti Vaisnave. Služenje Krsne bi trebalo biti popraćeno služenjem Njegovih bhakta. Služenje bhakta je više nego služenje Visnua.
  • Nikad ne uzimajte strane u raspravama između bhakta.
  • Mi smo sluge: Stoga se obraćamo drugima sa Prabhu (gospodar)
  • Svatko ima nešto bolje od tebe. Uvijek možeš naučiti nešto od bilo koga.
  • Ako svoju braću i sestre po Bogu angažiraš kao svoje sluge, past ćeš
  • Nuđenjem poštovanja osoba se može osloboditi grešnih reakcija, postaje pročišćena, i može dostići lotosova stopala Gospodina Sri Harija
  • Guruova braća po bogu se trebaju tretirati sa jednakim poštovanjem kao i sam Guru
  • Bhakte uvijek traže razlog da odaju poštovanje drugima

Odnos prema starijima, mlađima i jednakima 

“Starješinstvo” se određuje prema:

Varna (socijalni položaj)
Asrama (stupanj u životu)
Diksa (vrijem iniciranja)

Duhovni napredak

Uglavnom, među ISKCON-ovim bhaktama, položaj “starješinstva” se određuje prema diksi, ali drugi faktori mogu biti prevagnuti, ovisi o okolnostima. Ako mlađi bhakta ima položaj autoriteta nad starijim bhaktom, može mu davati instrukcije, ali još uvijek to mora raditi sa dužnim poštovanjem prema po inicijaciji starijem bhakta. Godine su drugi faktor. Starijoj osobi koja je  nova u svjesnosti Krsne ipak se mora nuditi dužno poštovanje zbog svojih godina, iako je mlađa osoba “starija” po inicijaciji.

Ali iznad svih tih faktora se nalazi prevladavajući element duhovnog napretka. Ako se jasno vidi da je bhakta daleko superiorniji po duhovnom napretku, daje mu se svo poštovanje. Sukadeva Goswami je klasičan primjer. Kada je on stigao na obale Gange, gdje je Maharaja Pariksit sjedio okružen svecima iz svih krajeva svemira, ti sveci su pokušavali utvrditi tko je najkvalificiraniji da govori  Maharaja Pariksitu. Sukadeva je imao samo 16 godina. On je najvjerojatnije bio najmlađa osoba po svim faktorima. Ali svi sveci su ga jednoglasno izabrali, čak i pored njegovog oca, Vyasadeve, zbog njegovog superiornijeg duhovnog shvaćanja.

  • Seniori nude poštovanje i službu
  • Mlađi nude naklonost i brigu
  • Vršnjaci nude prijateljstvo

Među materijalistima prevladava ugođaj zavisti: Starijima se zavidi i ruši ih se, po mlađima se “gazi” i iskorištava, a sa jednakima se natječe. Pogledati Srimad-Bhagavatam 4.8.34.

Primanje gosta 

  • Domaćin kuće treba ponuditi takvo gostoprimstvo da osoba nikada ne zaželi otići
  • Čak i ako je gost neprijatelj, treba se odnositi prema njemu tako dobro da zaboravi da je neprijatelj.Vidi primjer  Bhima i Jarasandha (Srimad-Bhagavatam 1.18.28 smisao)
  • Čak i ako se gost pojavi nepozvan, treba mu se ponuditi topli doček i ponuditi dužno poštovanje.
  • Čak i ako je domaćin siromašan, mora ponuditi bar mjesto za sjedenje, čašu vodu i slatke riječi. (Pogledati također Srimad-Bhagavatam 8.16.6 smisao i Srimad-Bhagavatam 4.22.10 smisao)
 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 48 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1086 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::