Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Pojmovnik ::
 

Rama(-candra)    Ramā(-candra)

 
Gospodin Ramacandra, Krsnina osamnaesta inkarnacija u ulozi pravednoga savršenoga kralja. Pojavio se kao sin kralja Dasarathe. Ubojica je desetoglavoga demonskoga kralja Ravane.
 
 

18. inkarnacija Krsne (odnosno Vasude­ve).

Pojavio se u Ragu (sunčevoj) dinastiji kao potomak Maharaja Khatvange. Prihvatio je da bude sin svog čistog bhakte Maharaje Dasarathe, kralja Ayodye (majka Mu je bila Kausalya).

Sišao je zajed­no sa svojim potpunim dijelovima, koji su se pojavili kao Njegova mlađa braća. Gospodin se pojavio kao i obično da uspostavi principe religije i uništi uznemirujuće elemente odgovorivši na molitve i želje polubo­gova. Cijeli Njegov život opisan je u epu Ramayana.

Uzeo je zavjet prihvaćanja samo jedne žene kojoj je bio vjeran (Ekapatni vrata). Na taj način je dao primjer. Tako je oženio majku Situ nakon što je na Svayamvara ceremoniji slomio Šivin luk Haradhanu.

Trebao je biti okrunjen za kralja, ali je Kaikeyi, druga žena Maharaje Dasarathe tražila da se okruni njezin sin Bharata, a da se Ramacandra pošalje u šumu.

Rama i Sita

Majka Sita kao čestita žena pratila je svoga muža u izgnanstvo. Sita je bila idealna žena a Ramacandra idealan muž (takva kombinacija čini život veoma sretnim). Prirodno je da je muž vezan za ženu pa će se zato suočiti sa mnogim neprilikama.

Tako je Ramaca­ndra prihvatio Ravanin izazov kad je Ravana oteo majku Situ. Zbog svoje žene uništio je cijelu Ravaninu dinastiju, ubivši tako 14000 demona (muž treba zaštititi ženu u svim okolnostima pod svaku cijenu).

Pošto je Svevišnja Božanska Osoba, pokazao je nadljudske aktivnosti (sagradivši most od plutajućeg kamenja preko Indijskog oceana do Lanke).

Kada Se vratio iz izgnanstva, veliki mudrac Vasista okrunio Ga je za kralja. Bio je idealan kralj. Čak je presjekao vezu privrženos­ti prema Siti da bi pokazao kvalitetu pravog kralja. Vladao je zemljom kao što otac brine o svojoj djeci a građani su Ga zauzvrat prihvatili kao oca. Za vrijeme Njegove vladavine, Treta-yuga se preobrazila u Satya­yugu (svi su bili religiozni i potpuno sretni). Rijeke, šume, brda i pla­nine, svi su davali sve što je bilo potrebno za život. Tjelesne i umne pat­nje kao i starost, jadikovke i nesreće, te strah nisu postojali. Čak ni smrt nije postojalaza one koji je nisu htjeli.

Nakon što je majka Sita ušla u zemlju ostavivši sinove, dva blizanca (Lavu i Kusu), Gospodin Ramacandra, živeći u celibatu 13000 god. Neprekidno je vršio Agnihotra yajne. Nestao je kupajući se u Saraya rijeci (kroz brahmajoti je otišao u svoje vječno prebivalište.)

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 60 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 6276 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::