Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nalazim se u svačijem srcu i dajem sjećanje, znanje i zaborav. Ja sam cilj proučavatelja svih Veda. Tvorac sam Vedante i poznavatelj Veda.
-- Bhagavad-gita 15.15 --
Pojmovnik ::
 

Jagannatha Dasa Babaji   Jagannātha Dāsa Bābajī

 
Cijenila ga je cijela zajednica Vaisnava, bio je poznat kako Vaisnava Sarvabhauma, ili glavni među Vaisnavama.
 
 

Srila Jagannatha Dasa Babajija je cijenila cijela zajednica Vaisnava i tako je on bio poznat kako Vaisnava Sarvabhauma , ili glavni među Vaisnavama. Postoji lijepa priča koja ga povezuje sa pronalaskom rodnog mjesta Gospodina Caitanye, zabilježena u Sri Navadvipa Dhama Mahatmyji

Srila Jagannatha Dasa Babaji je rođen oko 1800-te godine. Proveo je mnogo godina u Vrndavanu gdje je postao poznat kao savršeni bhakta, iako se više od ovoga ne zna o njegovim ranim zabavama. Ono što se zna, međutim, jest da je bio posebno entuzijastičan da služi Gospodinove bhakte i da radi kirtanu. U kasnijim godinama ga je njegov sluga Bihari Lal nosio na ramenima u košari, ali kada bi začuo kirtan, njegovo bi se tijelo protegnulo izvan košare poput prekrasnog banjanovog drveta i on bi glasno vikao, “Nitai ki nam eneche re! Nitai ki nam diteche re!” “O Gospodine Nityananda, kakvo si nam prekrasno ime donio! O Nitai, kakvo si nam prekrasno ime dao!”

Priče koja slijede se dešavaju kada je bio preko 120 godina star. Živeći u šatoru sa Bihari Lalom,njegovim slugom, u Navadvipi, jeo bi prasadam iz velikog metalnog tanjura koji je netko dao kao donaciju. Štenci koji su se u blizini igrali bi došli i jeli iz njegovog tanjura, ali njemu to nije smetalo. Nakon nekoliko dana, mađutim, Bihari Lal je vidio što se dešava, i zgađen što psi jedu iz tanjura njegovog gurua, otjerao ih je. Jagannatha dasa Babaji je, međutim, oštro izgrdio Bihari Lala, “Ako psi ne mogu jesti, onda ni ja neću jesti!” Bihari Lala je morao potražiti i donijeti nazad štence, i kada su se pridružili u čašćenju, Babaji Maharaja je uzviknuo, “Sva slava psima Dhame!” Tako je uvijek pokazivao veliki respekt prema svim stanovnicima svetih mjesta. Drugom prilikom je naredio slugi da kupi rasagule u vrijednosti 200 rupija i rekao “Nahrani njima sve krave ove dhame, ali ih ne daj nitkovskim  sahajiya  babama (oponašateljima)!”

Srila Jagannatha Dasa Babaji je bio tako veliki bhakta da ga je slavni Bhaktivinoda Thakura (Kedarnatha Datta) prozvao zapovjednikom bhakta. Kada je Bhaktivinoda Thakura tražio stvarno mjesto pojave Gospodina Caitanye, tražio je da Jagannatha dasa Babaji ide sa njim. Tokom mnogih promjena u toku moćne rijeke Gange, neki dijelovi svete dhame Navadvipa (devet otoka) su se promijenili. Ganga je razotkrila stara i izgubljena mjesta i prekrila nova. Na svoje iznenađenje, Bhaktivinoda Thakura je otkrio da je moderni Navadvip star samo oko stotinjak godina, i da to nije izvorni Navadvip Mahaprabhua. Neki su rekli da je rodno mjesto sada pod Gangom, dok su neki rekli da je u gradu Navadvipu. Nezadovoljan, Bhaktivinoda je nastavio tražiti. Našao je neke stare mape i podatke u vladi, i autentičnu knjigu napisanu u vrijeme Gospodina Caitanye. Svi su se slagali da je Mayapur Navadvipa Dhama smještena na istočnoj obali Gange. Na svoje iznenađenje, našao je nekoliko brdašaca prekrivenih svetim Tulasi biljkama na zemlji koju su posjedovali Muslimani. Kružila je lokalna priča o čudnim zvukovima i svijetlima koja su se pojavljivala tamo, pa vlasnik, bojeći se duhova, nije išao tamo. Međutim, mnogi stari babajiji su vjerovali da je to stvarno rodno mjesto Sri Caitanye Mahaprabhua. Uvjerene da je to istina, Bhaktivinoda je, inspiriran Jagannatha dasa Babajijem, došao na to mjesto dok je Jagannatha das Babaji bio nošen u košari pored njega.

Zbog svoje starosti, Jagannatha das Babaji nije mogao otvoriti oči, pa ih je na silu morao otvarati prstima, što govoriti o hodanju. Ako je igdje išao, nosio ga je u košari njegov sluga Bihari Lal, ali kada je stigao na to trandscedentalno mjesto, skočio je iz košare i plesao u ekstazi vičući “Haribol! Gauranga!”, definitivno potvrđujući da je to rodno mjesto Gospodina Caitanye.

gauravirbhava bhumes tvam nirdestha  sajjana priyah
vaisnava sarvabhauma sri jagannatha te namah

“Odajem svoje poštovanje  Srila Jagannatha Dasa Babaji Maharaju, kojeg poštuje cijela zajednica Vaisnava i koji je razotkrio mjesto gdje se Gospodina Caitanya pojavio.”

Srila Jagannatha dasa Babaji je imao učenika Bhagavat dasa Babaji Maharaja, koji je bio duhovni učitelj Gaurakisora dasa Babajija. Međutim, u to vrijeme je postojao još jedan veliki učitelj Vaisnavskih učenja, Srila Bhaktivinoda Thakura. Stoga se linija dijeli ovako:

                JAGANNATHA DAS BABAJI MAHARAJA
                          /                                       
BHAGAVAD DASA BABAJI                        BHAKTIVINODA THAKURA
GAURA KISORA DASA BABAJI

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 49 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3084 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::