Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Oni koji obožavaju polubogove rodit će se među polubogovima, oni koji obožavaju pretke rodit će se među precima, oni koji obožavaju sablasti i duhove rodit će se među takvim bićima, a oni koji obožavaju Mene, živjet će sa Mnom.  
-- Bhagavad-gita 9.25 --
Pojmovnik ::
 

Ramacandra Kaviraja   Rāmacandra Kavirāja

 
Bio je najprisnij prijatelj Narotama dasa Thakure i pomogao mu je u organiziranju velikog Kheturi festivala u čast pojave Caitanye Mahaprabhua.
 
 

Pratitelj je Nityanande Prabhua, sin je Khandavasi Ciranjive i Sunande.      

Kada se ženio bio je lijepo odjeven mladoženja. Tada je Srinivasacarya prokomentirao da čovjek kupuje mayu svojim vlastitim novcem i stavlja omču iluzije oko vrata svojim vlastitim rukama i osjeća se sretnim. Čuvši to, Ramacandra Kaviraja ga je tada prihvatio za svoga gurua i njegova privrženost guruu bila je primjerna i na kraju je postao njegov najdraži učenik.

Jednom prilikom Srinivas je ušao u trans i nekoliko se dana nije, vračao u normalno stanje. Jedino je Ramacandra mogao razumjeti što se događa i bio je pozvan da mu se pridruži. Sjeo je pored svog gurua i u meditativnom transu, otišao u duhovni svijet gdje je Srinivas tražio Radharaninu naušnicu za nos. On je u svom duhovnom tijelu (kao manjari) skočio u Yamunu i našao naušnicu ispod lotosovog lista te ju dao svom guruu i tada su se obojica vratili iz meditacije.

Iako je bio oženjen, nikada nije bio privučen obiteljskim živo­tom, stoga nije imao djece.

Bio je najprisnij prijatelj Narottama das Thakure i pomogao mu je u organiziranju velikog Kheturi festivala u čast pojave Caitanya Mahaprabhua

Sri Jiva Goswami veoma je cijenio njegovu službu prema Krsni i veličanstvenu poeziju o zabavama Krsne i Caitanya Mahaprabhua, zato mu je dao titulu Kaviraja (kralj među pjesnicima).

Pomogao je Srinivasacaryi i Narottama das Thakuri. u propovijedanju.

Njegov samadhi se nalazi u Vrndavanu pored samadhija njegovog duhovnog učitelja.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 176 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3424 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::