Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Pojmovnik ::
 

Papamocani Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Mataji Amrita Taruni dd
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 
Iz Bhavisya-uttara Purane

Sri Yudhisthira Maharaja reče: O Vrhovni Gospodine, objasnio si mi Amalaki Ekadasi koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Phalgune (veljača – ožujak), sada Te molim da mi ispričaš nešto o Ekadasiju koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre (ožujak – travanj). Kako se zove, O Gospodine, i koje se dobrobiti stječu njegovim svetkovanjem?

 

Svevišnja Božanska Osoba, Gospodin Sri Krsna reče;

O najbolji među kraljevima, za dobrobit sviju sa zadovoljstvom ću ti opisati slave ovog Ekadasija, koji se zove Papamochanii.

Priču o ovom Ekadasiju jednom je Lomasa Rishi ispričao kralju Mandhatai. Kralj Mandhata upita Rsia; O veliki mudrače, za dobrobit svih ljudi, molim te reci mi ime Ekadasija koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre, i molim te objasni mi način svetkovanja tog Ekadasija.

Lomasa Rsi odgovori; Ekadasi koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre zove se Papamochanii Ekadasi. Iskrenog bhaktu oslobađa utjecaja duhova i demona. O lave među ljudima, ovaj Ekadasi daje osam vrsta savršenstava u životu, ispunjava sve želje, pročišćava život osobe svih grješnih djelatnosti i osoba postaje potpuno uspješna.

Sada molim te poslušaj povijesnu važnost ovog Ekadasija i Chitraratha, voditelja Gandharva (rajskih glazbenika). Jednom je Chitraratha u društvu rajskih plesačica došao u predivnu šumu, u kojoj je raslo raznovrsno cvijeće, gdje se s plesačicama pridružio Gandharvama i mnogobrojnim Kinnarama, kao i Gospodinu Indri, kralju raja, koji uživa boraviti tamo. Svi su se složili da ne postoji ljepše mjesto od ove šume. Mnogi mudraci također su boravili u njoj vršeći svoje strogosti i pokore. Polubogovi su posebno voljeli posjećivati ovaj rajski vrt za vrijeme mjeseca Chaitre i Vaisakhe (travanj – svibanj).

Veliki mudrac Medhavi također je boravio u šumi, a vrlo privlačne plesačice uvijek su ga pokušavale zavesti. Posebno jedna slavna plesačica, Manjughosha, na razne načine je pokušavala zavesti uzvišenog Munija, ali zbog velikog poštovanja prema mudracu i straha od njegovih moći, koje je stekao nakon godina i godina isposništva, nije mu blizu prilazila. Na udaljenosti od dvije milje od mudraca postavila je šator i počela radosno pjevati dok je svirala na tambouri. Sam Cupid se uzbudio kad ju je vidio i čuo njezinu izvedbi i osjetio njezinog melema od sandalovine. Sjetio se svog nesretnog slučaja sa Gospodinom Sivom i odlučio se osvetiti tako što će zavesti Medhavia.

Koristeći Manjughoshine obrve kao luk, njezin pogled kao tetivu, njezine oči kao strijele a njezine grudi kao metu, Cupid je prišao Medhavi s namjerom da prekine njegov trans i zavjet. Drugim riječima, Cupid se poslužio Manjughoshom kao svojim oružjem, i kada je snažno i zanosno pogledala mladog mudraca, i nju samu obuzela je požuda. Vidjevši ga veoma inteligentnog i učenog, s čisto bijelim brahmanskim koncem prebačenim preko ramena, kako drži sannysi štap i naočito sjedi u asramu Cyavana Rsia, Manjughosha mu je prišla.

Počela je zavodljivo pjevati, a malena zvonca na njezinom remenu i oko gležnjeva, zajedno sa narukvicama na njezinim rukama, stvarali su očaravajući glazbeni sklad. Mudrac Medhavi bio je očaran. Shvatio je da se ova lijepa mlada žena želi sjediniti s njim, i u tom trenutku Cupid je povećao njegovu privlačnost prema Manjughoshi tako što je odapeo svoja oružja u obliku okusa, dodira, pogleda, mirisa i zvuka.

Manjughosha je polako prilazila Medhavi, pokreti njezina tijela i zamamni pogledi privlačili su ga. Graciozno je odložila tambouru i objema rukama zagrlila mudraca, kao što se puzavica obavija oko drveta. Začaran Medhavi prestao je meditirati i odlučio se zabaviti s njom – i odmah su čistoća njegovog srca i uma nestali. Zabavljao se s njom toliko dugo vremena, da je zaboravio razlikovati dan i noć.

Vidjevši da je mladi pobožni yogi ozbiljno zastranio, Manjughosha ga odluči napustiti i vratiti se kući. Reče mu; ''O uzvišeni, dopusti mi da se vratim kući''.

Medhavi joj odgovori; ''Ali tek si došla, ljepotice. Molim te ostani sa mnom barem do sutra''.

Bojeći se mudračeve moći, Manjughosha je ostala s Medhavom točno 57 godina, 9 mjeseci, i 3 dana, ali za Medhavia to je vrijeme prošlo kao trenutak. Tada ga je opet upitala; ''Molim te dopusti mi da odem''.

Medhavi joj odgovori; '' Draga moja, poslušaj me. Ostani sa mnom još samo ovu noć, a sutra ujutro možeš otići. Ostani sa mnom samo dok ne izvršim jutarnje obveze i odmantram svetu Gayati mantru. Molim te ostani da tada''.

Manjughosha se i dalje bojala mudračeve velike moć, ali mu sa prisiljenim smiješkom odgovori; ''Koliko dugo će ti trebati da završiš jutarnje himne i obrede? Molim te budi milostiv i sjeti se sveg vremena koje si proveo sa mnom.''

Mudrac se odjednom sjeti svih godina koje je proveo sa Manjughosgom i s velikim čuđenjem reče; '' Zašto sam više od 57 godina proveo s tobom!'' Njegove oči postadoše crvene i iz njih poče iskriti. Zatim pogleda Manjughoshu kao utjelovljenu smrt i uništavatelja njegovog duhovnog života. '' Ti prostačka ženo! Ti si pretvorila sve rezultate mojih teško stečenih strogosti u pepeo!''. Tresući se od bijesa, prokleo je Manjughoshu, '' O grješnice, O ti tvrda srca, ponižena. Ti umiješ jedino griješiti. Neka te snađu sve velike nevolje! O prostačka ženo, proklinjem te, postani zli demon – pishacha!''.

Prokleta od Medhavia, lijepa Manjughosha ponizno ga je molila; ''O najbolji među brahmanama, budi milostiv i povuci svoje kletve! O veliki, rečeno je da druženje s čistim bhaktom daje trenutne rezultate ali njihove kletve počinju djelovati tek nakon sedam dana. S tobom sam provela 57 godina, O gospodaru, molim te budi milostiv prema meni!''

Medhavi muni odgovori; ''O otmjena damo što drugo mogu učiniti? Uništila si sve moje pokore. Ali iako si učinila ovo grješno djelo, reći ću ti kako se možeš osloboditi mog gnjeva. Za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chaitre je sve-povoljni Ekadasi koji otklanja sve vrste grijeha. Zove se Papamochanii, o ljepotice tko god posti na taj sveti dan u potpunosti se oslobađa rođenja u bilo kakvom demonskom obliku.

Rekavši to, mudrac napusti Asram svoga oca. Vidjevši ga kako ulazi kolibu, Chyavana Muni reče; ''O sine, neprimjerenim ponašanjem izgubio si sve dobrobiti koje si stekao pokorama i strogostima.''

Medhavi odgovori; ''O oče, milostivo mi objasni kakvo okajanje moram napraviti kako bi se oslobodio pogubnih grijeha koje sam navukao na se družeći se s plesačicom Manjughoshom.''

Chyavana Muni odgovori; ''Dragi sine, moraš postiti na Papamochanii Ekadasi, koji pada za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Chautre, koji iskorjenjuje sve vrste grijeha, bez obzira koliko su teški.''

Medhavi je poslušao očev savjet i postio na Papamochanii Ekadasi. Svi njegovi grijesi su uništeni a on je opet postao ispunjen velikom milošću. Isto tako. Manjughosha je postila taj isti Ekadasi i oslobodila se demonske kletve. Ponovno uzdignuta na rajsko područje, također se vratila u svoje prijašnji oblik.

Lomasa Rsi nastavi; Zato, O kralju, velika dobrobit posta na Papamochanii Ekadasi je ta što potpuno uništava sve grijehe ako ga se osoba pridržava s vjerom i privrženošću.

Sri Krsna zaključi; O Kralju Yudhisthira, tko god čita ili sluša o Papamochanii Ekadasiju stječe istu dobrobit kao da je dao 1000 krava u milostinju, također poništava grješne posljedice koje se stječu ubojstvom brahmane, abortusom, konzumiranjem alkohola, ili seksom sa ženom svog gurua.

Velika se dobrobit stječe pravilnim svetkovanjem ovog svetog dana Papamochanii Ekadasija, koji Mi je toliko drag i koji je toliko dobronamjeran.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 37 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5542 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::