Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Čak i ako se smatra da si najgrješniji od svih grješnika, ako se nalaziš na brodu transcendentalnog znanja bit ćeš sposoban prijeći ocean bijede.
-- Bhagavad-gita 4.36 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Izvan Hrvatske - Bhakti Tirtha Swami ulazi u nirjana bhajan 31.05.2005.

 
Jučer poslijepodne u Gita Nagari Dhami, HH Bhakti Tirtha Swami posljednji se put javno pojavio...
 
 
Dragi Maharaje i Prabhui.
Primite moje ponizno poštovanje. Sva slava Srila Prabhupadi.

Jučer poslijepodne u Gita Nagari Dhami, HH Bhakti Tirtha Swami posljednji se put javno pojavio. Došao je u pratnji HH Radhanatha Swamija, HH Gunagrahi Swamija, HH Bhaktivaibhava Swamija, HH Bhakti Visvambhara Madhava Swamija i HH Candramauli Swamija.

Bhakti Tirtha Swami je bhaktama govorio s puno ljubavi i samilosti punih šezdeset minuta iskreno i otvoreno, objašnjavajući im zašto je ovo njegovo posljednje javno pojavljivanje: “došlo je vrijeme da uđem u nirjana bhajana”, izjavio je Maharaja, objašnjavajući svoju odluku da se usredotoči na duhovni život privlačeći se mana-savi (služenju u mislima). On sad želi samo govoriti, slušati i razmišljati o Krsni. Maharaja je nastavio rekavši da iako nije običaj da bhakta objavi svoju intimnu bhajanu vrlo je važno u ovo vrijeme razmotriti priti, koji uključuje otkrivanje misli u povjerenju te slušanje drugih dok iznose svoje misli. U takvom raspoloženju, Maharaja želi podijeliti neka svoja iskustva uključujući odvojenost od tijela, uma i duše, kako bi bhakte što lakše podnijeli napuštanje svojih tijela.

Nastavio je rekavši da je njegovo shvaćanje umiranja na bojnom polju napuštanje ovog svijeta kao Praotac Bhismadeva, propovijedajući do svojeg posljednjeg daha. U isto je vrijeme shvatio da je njegova služba Srila Prabhupadi u ovom tijelu, na ovoj razini i u ovoj instituciji, završena. Kao rezultat njegovih molitava u stilu Vasudeve Datte, Maharaja je shvatio sebe kao marionetu u rukama Srila Prabhupade, proživljavajući iskustvo umiranja na način da to iskustvo podjeli sa svima nama, ostavljajući nam u naslijeđe primjer koji će nam pomoći, kad i mi jednog dana budemo napuštali tijelo. Tako da je on, na neki način, još uvijek umire na bojnom polju.

Maharaja nam je priznao da je njegova služba Srila Prabhupadi bila neortodoksna, i da je ona oboje i blagoslov i kletva. Veliki dio njegove propovijedi uključivao je skretanje pažnje prema nespiritualnim događajima na planeti, zahtijevajući od njega da stječe informacije kroz koje može pripovijedati ljudima uključenim u vođenje korporacija i politike. To je bila njegova žrtva. Davajući sebe u propovijedima, na taj je način, na sreću, primao mnogo blagoslova, ali je u isto vrijeme, zaranjao u svjetovni sadržaj, zaboravljajući pritom nužno njegovanje svoje duše. Sada je došlo vrijeme da se potpuno posveti zabavama Gospodina Krsne u Vraji.

Od sada, objasnio je Bhakti Tirtha Swami, jedini bhakte koje će ga osobno vidjeti su bhakte koji ga njeguju i H.H. Radhanantha Swami koji će ostati u Gita Nagari do njegovog odlaska. Iskazao je duboku zahvalu Radhanatha Swamiju, kojeg doživljava kao posebnog izaslanika kojeg mu je poslao Srila Prabhupada, da mu pomogne i brine o njemu pri prelasku. Maharaja je rekao, ako ga još tko vidi, bit će to u sklopu njegove službe – dok mu nešto donese u sobu, ili dok mu čita Krsna-katha.

Od sada će samo slušati, pričati i razmišljati o Krsni i Vrndavani. Maharaja je napomenuo bhaktama da neće odgovarati na nikakva druga pitanja osim na ona vezana uz Krsnu. I dalje će se, dva puta dnevno, nastaviti kirtana ispred njegove sobe: iako ga bhakte koji mu dođu pjevati najvjerojatnije neće vidjeti, trebaju znati da on zbilja cijeni njihovu službu.

Prije zaključka s tri navoda obzirom na nirjana bhajanu, Bhakti Tirtha Swami je naglasio koliko je važno da ispravno shvatimo ovaj proces. Nijedan zaključak se ne treba prerano donositi.

“Dok je Sri Caitanya Mahaprabhu boravio u Jagannatha Puriju (Nilacala), bio je neprestano zaokupljen, noću i danju, odvojenošću od Krsne. Danju i noću uživao je u sreći transcendentalnih pjesama i stihova, zajedeno s dva pratitelja, Svarupa Damodarom i Ramananda Rayom. Osjetio je različite simptome transcendentalnih emocija, kao što su: klicanje, jadikovanje, srdžba, poniznost, tjeskoba, žalost, žudnja i zadovoljstvo. Recitirao je vlastite stihove, izražavajući tako svoje misli i emocije uživajući u njima sa svoja dva prijatelja. Ponekad kada bi Gospodin bio zaokupljen nekim posebnim osjećajem ostajao bi budan cijelu noć recitirajući stihove i uživajući u njihovu okusu.”
                                                                           (CC. Antya 20.3 – 7)

“Tako je Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakur preporučio svim bhaktama, da pod vodstvom stručnog duhovnog učitelja propovijedaju kult bhakti, svjesnost Krsne, po cijelom svijetu. Samo onaj tko je sazreo, može sjesti na osamljeno mjesto i prestati propovijedati svijetom. Slijedeći njegov primjer, bhakte ISCKON-a, sada se mogu posvetiti propovijedanju u različitim dijelovima svijeta. Sad trebaju dopustiti svom duhovnom učitelju da se povuče iz aktivnih propovijedi. Kad duhovni učitelj zađe u posljednji dio svog života, bhakte pod vodstvom tog duhovnog učitelja trebaju preuzeti propovijedanje u svoje ruke. Na taj se način omogućava duhovnom učitelju da bezbrižno sjedi na osamljenom mjestu i recitira nirjana – bhajana,”
                                                             (Srila Prabhupada – SB 4.28.33)

“1977 A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, u dobi od 82 godine, konstanto je patio od bolova te je postao fizički slab. Odlučio je prekinuti svoja putovanja po svijetu i uzeo utočište u Vrndavana dhami, svetom mjestu zabava Gospodina Krsne. Slušao je i pjevao Hare Krsna i meditirao na transcendentalne Krsnine zabave, cijele dane i noći. Međutim, Srila Prabhupada je ostao u kontaktu sa svojim voljenim učenicima, koji su mu pomagali tijekom njegovih konačnih zabava mantrajući, vrlo lagano i milo Hare Krsna mantru 24 sata na dan. Srila Prabhupada je rekao da je to bila njegova “nirjana-bhajana”, i da zato što on više nije u stanju putovati, njegovi sannyasi učenici, uključujući i one koji preuzimaju njegovo djelo, moraju na sebe preuzeti i odgovornost propovijedanja po svijetu. Veliki duhovni učitelj, posljednjih dana svog života, uzeo je utočište Gospodina Krsne u Vrndavani. 
     (H.H. Jayapataka Swami – komentar na Srila Bhaktisiddhantinu knjigu Vaisnava Ke?, stih 19)

Nakon što je odgovorio na nekoliko pitanja koja su postavili gurukulci, Bhakti Tirtha Swami morao je napustiti program zbog jakih bolova. Preostali sanyassiji nastavili su odgovarati na pitanja. Pozivamo vas da preslušate cijelo predavanje na: http://www.btswami.com/ ili http://www.ifast.net/

Vaš sluga, Citi-Sakti Devi Dasi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 53 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 612 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::